ВАТРЕНО ЦРВЕНО НЕБО над Србијом – а наш народ верује да ТО ОВО ПРЕДСKАЗУЈЕ

0

(Фото: Пиксибај)

Људи одувек теже да предвиде догађаје, а део тог обичаја је и гледање у небо које би нам “рекло” какво нас време очекује сутра или праћење понашања инсеката, животиња, риба, сунца. Народна предсказања времена веома су распрострањена у нашем народу, али нису увек тачна или се разликују од подручја до подручја.

Фотографије црвеног неба после кише у Београду, изгледају очаравајуће и дефинитивно доносе лепшу слику града од пљускова који су му претходили.

Ове фотографије преплавиле су друштвене мреже, а у њиховом опису могла се пронаћи и народна изрека везана за овај феномен. Људи су се питали због чега небо “гори” и констатовали да нас после “ватреног” неба очекује кишовито јутро.




Kада се након пљускова, разиђу облаци и укаже се вечерње црвено сунце, наш народ има обичај да употреби ову народну изреку као сигурно предсказање јутарње кише. Управо ова изрека могла се чути након јучерашњих временских непогода и изласка сунца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kонсултовали смо етнолога и проверили шта ова изрека означава и да ли је наслеђе нашег народа.

– Народ јесте увек гледао у небо и тумачио знаке. Kада је пун месец шта се ваља, а шта не радити. Или је повезано са временским неприликама на важне датуме, на пример, верује се да када загрми на Светог Саву, треба да очекујемо бурне догађаје. Међутим, за ову народну изреку нисам чула током својих истраживања – каже Весна Марјановић етнолог.

Додаје да је традиција променљива, народ се прилагођава времену у којем живи и склон је измишљању традиције, што указује да неке изреке нису дело традиције већ су настале у ходу, а тумаче се као традиционалне.

Прочитајте још:  (ВИДЕО) Камала Харис: Кад смањимо популацију, биће више чистог ваздуха и воде за нашу децу!

– Ово је вероватно новија изрека. Знам да се верује у предсказање да када је црвено небо, биће ветар сутрадан, то се говори у неким крајевима. Различита тумачења се јављају у различитим подручјима, неко ко живи у планинама не види исто и не тумачи као онај који живи у равници. Тако да сматрам да би објашњење за ову појаву требало тражити искључиво у атмосферским и космичким померањима – закључује етнолог.


Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *