ВАТРЕНО ЦРВЕНО НЕБО над Србијом – а наш народ верује да ТО ОВО ПРЕДСKАЗУЈЕ

(Фото: Пиксибај)

Људи одувек теже да предвиде догађаје, а део тог обичаја је и гледање у небо које би нам „рекло“ какво нас време очекује сутра или праћење понашања инсеката, животиња, риба, сунца. Народна предсказања времена веома су распрострањена у нашем народу, али нису увек тачна или се разликују од подручја до подручја.

Фотографије црвеног неба после кише у Београду, изгледају очаравајуће и дефинитивно доносе лепшу слику града од пљускова који су му претходили.

Ове фотографије преплавиле су друштвене мреже, а у њиховом опису могла се пронаћи и народна изрека везана за овај феномен. Људи су се питали због чега небо „гори“ и констатовали да нас после „ватреног“ неба очекује кишовито јутро.
Kада се након пљускова, разиђу облаци и укаже се вечерње црвено сунце, наш народ има обичај да употреби ову народну изреку као сигурно предсказање јутарње кише. Управо ова изрека могла се чути након јучерашњих временских непогода и изласка сунца.

Kонсултовали смо етнолога и проверили шта ова изрека означава и да ли је наслеђе нашег народа.

– Народ јесте увек гледао у небо и тумачио знаке. Kада је пун месец шта се ваља, а шта не радити. Или је повезано са временским неприликама на важне датуме, на пример, верује се да када загрми на Светог Саву, треба да очекујемо бурне догађаје. Међутим, за ову народну изреку нисам чула током својих истраживања – каже Весна Марјановић етнолог.

Додаје да је традиција променљива, народ се прилагођава времену у којем живи и склон је измишљању традиције, што указује да неке изреке нису дело традиције већ су настале у ходу, а тумаче се као традиционалне.

– Ово је вероватно новија изрека. Знам да се верује у предсказање да када је црвено небо, биће ветар сутрадан, то се говори у неким крајевима. Различита тумачења се јављају у различитим подручјима, неко ко живи у планинама не види исто и не тумачи као онај који живи у равници. Тако да сматрам да би објашњење за ову појаву требало тражити искључиво у атмосферским и космичким померањима – закључује етнолог.


Блиц

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.