Власник Леонарда из Суботице признао је радницима да нема пара за ПЛАТЕ, али прећутао да су сви добили ОТКАЗ!

Власник фабрике обуће Антонио Бротини, још у априлу је поручивао запосленима у погону „Леонардо“ у Суботици да не жели да им да отказ, али и да до септембра не може да им исплати зараду. У међувремену се очигледно предомислио, јер осим што касни у исплати зарада, власник је свима дао отказ, а да око 60 преосталих радника о томе није ни обавестио, пише Политика.

Да су све до једне отпуштене, раднице „Леонарда“ сазнале су сасвим случајно – колегиница је отишла код лекара где је сазнала да нема здравствено осигурање. То се догодило 8. јуна и тада је клупко почело да се одмотава.
„Једна од жена је у понедељак морала у болницу, али јој је речено да не могу да је приме, јер јој књижица није оверена. Тада смо се распитале и сазнале да смо све ођављене са посла 5. јуна, а да о томе ништа нисмо знале“, рекла је за „Политику“ Ирена Теноди, председница новоформиране организације самосталног синдиката у фабрици „Леонардо“.

Kако каже Теноди, у уторак је први круг жена позван и оне су потписале раскид уговора о раду, уз који им је понуђено и да се одрекну отпремнина, које им послодавац дугује по закону.

Тежак положај у ком су се нашле раднице „Леонарда“ додатно отежава и то што је последња плата коју су примиле она мартовска.
Телевизија Суботица покушала је да дође до изјаве одговорног лица у компанији „Леонардо“ још прошле недеље када су се само појавиле приче о технолошким вишковима међу радницама, међутим, како им је речено у кратком телефонском разговору, директор је дао отказ и питања су прослеђена у централу у Италији.

До данас нису стигли одговори на то да ли ће сви добити отказ, да ли ће им бити исплаћене отпремнине и заостале плате, као и да ли и када планирају да покрену производњу, односно да ли ће позивати отпуштене раднике назад.

Kако пише „Политика“, радници су се обратили и инспекцији рада која се огласила ненадлежном, локална канцеларија омбудсмана је само као посредник помогла радницима у исплати зарада за март, али немају законских овлашћења, те им је остало да уз правну помоћ коју им пружа синдикат, правду појединачно потраже на суду.

У Србији је у претходном периоду било још неколико случајева где су власници побегли преко ноћи и раднике оставили на цедилу.Блиц

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.