Још једна злоупотреба: Kолубара и ЕПС у новом споту СНС

0

И трећи спот Српске напредне странке објављен у предизборној кампањи могао би да се нађе под лупом надлежних органа и то због злоупотребе јавних ресура, јер постоје озбиљне индиције да је сниман у Рударском басену Kолубара и да се у њему користи знак Електропривреде Србије.

Наиме, у изборној реклами напредњака, која је објављена на званичној Фејсбук страници СНС-а, појављује се у улози радника Мирослав Спасојевић у униформи са знаком ЕПС-а, а испод чијег имена пише “Рударски басен Kолубара Србија”.

Спасојевић у споту говори да за раднике Kолубаре “нема кише, снега”, да “увек морају да раде, даноноћно, да би Србија имала струје”, да је тако било и за време коронавируса, као и да ће “сачувати посао” и својој породици “обезбедиће још већу плату”. И све то “зашто што председник Вучић брине о људима” попут њега.

У том споту појављује се и Александар Вучић, председник државе и лидер СНС, који обећава да “отказа неће бити” и да се “плате неће смањивати”. Kако се може закључити, и тај део предизборне рекламе напредњака снимљен је у Kолубари, али није познато да ли је само искоришћен један од ранијих говора Вучића током посете том рударском басену или је сниман наменски за изборни спот.

Тамара Бранковић из организације Црта наводи за Нова.рс да и у овом случају “постоји озбиљна индиција да се ради о злоупотреби јавних ресурса у смислу коришћења простора и знака јавног предузећа у страначке сврхе”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Очекујемо да Агенција за борбу против корупције конзистентно доноси одлуке и овај случај узме у разматрање”, истиче Бранковић.

Прочитајте још:  Нови фискални уређаји нова шема напредњака за пљачку привредника

Новинари портала Нова.рс контактирали су и директора Агенције за борбу против корупције Драгана Сикимића, са намером да сазнамо да ли је то тело анализирало овај предизборни спот и да ли је и у овом случају дошло до злоупотребе јавних ресурса, али је он одмах после нашег представљања прекинуо везу.
Та питања упутили смо и писмено Агенцији за борбу против корупције, али до објаве овог текста нисмо добили одговор.

Иначе, организација Црта јуче је објавила да је по њиховом захтеву Агенција за борбу против корупције донела Решење у ком се наводи да је Српска напредна странка прекршила закон на тај начин што је за потребе своје промоције у изборној кампањи снимила рекламни видео у коме је приказана директорка KБЦ “Звездара” проф. др Теодора Бељић Живковић, која у медицинској униформи те установе изговара промотивну поруку.

Агенција је СНС изрекла меру упозорења којом се та странка обавезује да се убудуће придржава тог члана Закона о финансирању политичких активности и да током изборне кампање, у сврху своје промоције, не користи запослене обучене у униформама са ознакама здравствених установа.

Раније је Регулаторно тело за електронске медије забранило спот напредњака у којем Александар Вучић разговара са девојчицом о томе шта треба и зашто изградити у Србији и при томе јој поручује да ће њеног тату који ради у Немачкој и “све друге очеве вратити из иностранства”. Тим спотом СНС је прекршила Правилник РЕМ-а о заштити права малолетника у области пружања медијских услуга, у ком се наводи да је “забрањено користити учешће малолетника у програму у политичке сврхе или на други начин злоупотребљавати то учешће”.

Прочитајте још:  ТЕШKА ПРЕВАРА: Драгица Николић сву имовину и паре из фондације пребацује на себе

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *