Генерал Хоџис: Повлачење америчких војника из Немачке – колосална грешка и поклон Кремљу

0
русијом бундесвер

(Фото: DPA)

Бивши командант америчких копнених снага у Европи, генерал Бен Хоџис, каже да ако се информације о повлачењу америчких војника из Немачке испоставе као тачне то би била колосална грешка америчке администрације и издашан поклон Кремљу.

У интервјуу за пољски портал Дифенс 24 он каже да су у овом тренутку то само нагађања и да сматра да није донето коначно решење.

Начин на који је та информација објављена штети јединству НАТО, указује генерал и додаје да нема координације са Немачком, командом НАТО и другим савезницима.



Поклон Кремљу
С друге стране, ако то буде и коначна одлука онда ће то бити поклон за Кремљ који нимало није променио своје понашање да би смањење војних снага САД у Европи било оправдано, истиче генерал.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

То би била чисто политичка одлука, оценио је Хоџис.

„Мислим да је америчка администрација увек сматрала да Немачка треба да чини више. У томе се крије део проблема. Треба да имамо у виду да је ово изборна година у САД а председник је обећао да ће се војници вратити из Ирака и Авганистана. Тако да је то можда део стратегије. Не знам то засигурно, само претпоствљам“, навео је амерички генерал, преноси РТ.
Хоџис такође каже да многи потцењују истинске разлоге због којих се амерички војници налазе у Немачкој.

„Те базе се налазе у Немачкој не ради заштите Немаца, оне су део америчког доприноса НАТО. Оне штите све нас, укључујући и Америку“, наглашава Хоџис.



На удару јединство Алијансе
Уколико би САД одлучиле да пребаце своје сталне базе то би могло да изазове озбиљне пукотине у јединству Алијансе.

Прочитајте још:  Познати руски ратни репортер објашњава где завршава западно оружје које стиже у Украјину

„Сасвим је могуће да би земље Западне Европе тај корак сматрале кршењем Оснивачког акта Русија-НАТО. Зато се залажем да увећамо присуство у Пољској, Литванији, Румунији, на ротирајућој бази а не уз помоћ сталних база. Тако би смо избегли проблеме повезане са јединством НАТО“, навео је он.

Хоџис истиче да би америчка администрација била ефикаснија ако би сарађивала са свим савезницима.

„Савезници су нам данас потребнији него икада. Јер, без обзира на пандемију вируса корона, и даље се боримо са старим претњама. Русија је претња, Кина представља још већу опасност, а брину нас и Северна Кореја и Иран“, закључио је генерал.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *