Опет мртви гласају: гласају: Преминула породица на бирачком списку

0

(Фото: Privatna arhiva)

Петнаест дана уочи избора закључен је јединствен бирачки списак и уписано је 6.583.665 грађана, међу којима је и троје чланова породице Петровић, иако су сви преминули.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић изјавио је недавно да је јединствени списак “никад ажурнији”, да су захваљујући дигитализацији увезани подаци из неколико база, те да је у бирачком списку “много тога прочишћено”.

Међутим, порталу Нова.рс јавили су се станари зграде на Дорћолу у коју је стигао позив за троје чланова породице Петровић. Станари тврде да ова породица годинама није живела у Србији и да су Петровић Софија, Небојша и Дејан, на чија имена су позиви стигли живели и умрли у Шведској.




Kако је дошло до пропуста, и како су се преминули Петровићу нашли на бирачком списку министарство нема тачан одговор, како кажу, нису уписани у матичне књиге умрлих, односно нико није пријавио њихову смрт. Оваквих случајева, тврде, је “јако мало”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“У случају смрти држављанина Републике Србије која је настала у иностранству, упис у Матичну књигу умрлих у РС врши се на основу иностраног извода из матичне књиге умрлих за то лице”, кажу из министарства.

Kако додају пријаву за упис може да поднесе било које лице које за то има правни интерес.

“Пријава се подноси или преко дипломатско конзуларног представништва, или непосредно општини/граду по месту последњег пребивалишта тог лица, а ако је место последњег пребивалишта непознато, по месту рођења”, кажу из министарства. “Kако је у питању Шведска, она је потписница Хашке конвенције, која захтев да инострани извод буде прописно легализован путем апостилле”, закључују из министарства.

Прочитајте још:  Дачић: Разговарао сам са Вучићем



Јована Шестериков / Нова

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *