Москва губи поверење у Вучића

0
путин

Владимир Путин (фото: скриншот)

Отказивање посете председника Александра Вучића Москви, раније планиране за 17. или 18. јун, знак је даљег пада поверења Кремља у српског лидера, стоји у тексту објављеном данас на сајту руске федералне агенције „Регнум“.

– Будући да је бирачко тело у Србији доминантно проруски настројено, за све који учествују у изборима (укључујући и Вучића) веома је важно да добију подршку Русије пред изборе. Међутим, до најављеног сусрета двојице председника у Москви неће доћи. Уместо тога, 18. јуна ће министар спољних послова Русије Сергеј Лавров посетити Србију, где ће му домаћин бити српски колега Ивица Дачић, лидер Социјалистичке партије Србије, а сусрешће ће се и са Вучићем – стоји у тексту.

Да је у Србији у току својеврсна антируска кампања примећено је и у објављеном чланку. Тако његов аутор, Ана Смирнова, наводи примере у нашим медијима, који такву кампању спроводе месецима, уз чак извртање речи руског амбасадора Александра Боцана-Харченка.




– Растуће неразумевање између Београда и Москве изазвано је различитим погледима на решавање проблема Косова. Русија је отворено привржена очувању међународног права, Резолуције 1244, Устава Србије и поштовању воље већине грађана Србије. Према Уставу, исто би требало да чини и председник Србије, али он све чешће демонстрира прагматизам који излази ван тако дефинисаних оквира – пише Смирнова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ово питање уноси раздор и у редове владајуће коалиције, што најбоље показују недавне несугласице и противречне поруке Вучића и Дачића у вези са обустављањем кампање отпризнавања Косова. У овом сукобу примећује се да Кремљ све више стаје на страну српског министра спољних послова и окреће леђа Вучићу јер је „незадовољан односом српског председника према званичној Русији”: 

Прочитајте још:  Млађан Ђорђевић кадрира у СПЦ: Гура Григорија за патријарха!

– То је вероватно и разлог за отказивање састанка између Вучића и Путина, раније планираног за ово време у Москви. Нема сумње да ће понашање руског руководства према Вучићу током Параде победе 24.

јуна, на којој се очекује његово присуство, такође служити као важан показатељ односа Кремља према председнику Србије. Судећи према понашању уочи избора, можемо рећи да Путиново поверење у Вучића и даље опада. Москва све мање верује српским сузама – закључује се у тексту на “Регнуму”.



Регнум / Директно

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *