ЦИНС: Посланици за три године коштали грађане 1,4 милијарде динара

(Фото: http://www.parlament.gov.rs/)

У периоду од 2016. до 2019. грађани Србије за народне посланике дали су 1,4 милијарде динара, а највише новца отишло је на њихове плате, затим накнаде за гориво, службена путовања, као и за изнајмљивање станова и хотела, показује данас објављено истраживање Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

Истраживање новинара ЦИНС-а о томе колико грађане Србије коштају представници у Народној скупштини показало је да је у периоду од 2016. до 2020. за плате и трошкове посланика исплаћено 1,4 милијарде динара, односно 1,9 милијарди са порезом.

За укупно 402 посланика, колико их је прошло кроз парламент у том периоду, на име плата и посланичких додатака исплаћено је више од милијарду динара.
За гориво утрошено за долазак на седнице парламента или одбора издвојено је скоро 290 милиона, за изнајмљивање станова или хотелских соба у Београду 6,3 милиона динара, а за трошкове службених путовања у иностранство преко 102 милиона динара, стоји у истраживању ЦИНС-а.

Збирни подаци по странкама и градовима, али и подаци за сваког посланика појединачно налазе се у бази „Kолико кошта народни посланик?“ коју читаоци могу претраживати по имену и презимену посланика, политичкој странци чији су чланови и градовима из којих долазе. Базу података можете пронаћи ОВДЕ.

Тако се у њој може прочитати да је први човек радикала Војислав Шешељ грађане у протекле четири године „коштао“ 4,7 милиона динара.
Шеф посланичке групе Демократске странке Горан Ћирић са скупштинске благајне подигао је 2,9 милиона, а његов колега из редова Српске напредне странке Александар Мартиновић 2,3 милиона динара без пореза.

Претрагом се може видети и да је посланица Савеза војвођанских Мађара Елвира Kовач у претходне четири године грађане „коштала“ 12 милиона динара што је чини „најскупљим“ послаником овог сазива.

Ипак, једног имена у бази нема и то имена председнице Народне скупштине Маје Гојковић. Наиме, у подацима које је Скупштина доставила ЦИНС-у крајем марта, а који се тичу исплаћеног новца посланицима, изостављене су информације о трошковима председнице Скупштине.Аутор: Бета

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.