Политичари отели посао професорима и лепо зарађују

Александар Мартиновић

Посланик СНС-а Дарко Лакетић, који је незаконито био ангажован у Високој медицинској школи у Ћурпији, запослио се као апсолвент на Медицинском факултету у Београду. Професорски анажман пронашло је још неколико функционера напредњака, али и посланик СПС-а Жарко Обрадовић, који предаје на Факултету безбедности у Београду.

Посланици и државни функционери из редова владајућих партија већ неколико година ангажовани су по факултетима и високим школама у Србији.

Тако су напредњаци Владимир Орлић, Александар Мартиновић, Иван Бошњак и Дарко Лакетић готово у исто време додатни посао пронашли у Високој медицинској школи у Ћуприји, док је у том периоду, како су медији објавили, без посла остало осам професорки.
Након буре у јавности, Инспекција Министарства просвете проверавала је да ли су функционери СНС ангажовани у складу са законом, а утврђено је да то није био случај са Дарком Лакетићем. Иако је, према писању БИРН-а, Инспекција још у октобру 2018. дала налог да се уговор са њима раскине, то се у случају Лакетића није догодило све до краја септембра следеће године.

Међутим, Лакетић, који је иначе уролог, пронашао је нови ангажман само два месеца касније, па се запослио као апсолвент на Медицинском факултету у Београду, где прима плату 72.000 динара.

Судећи према подацима Агенције за борбу против корупције, за разлику од Лакетића, поједини државни функционери и даље предају у Високој струковној школи у Ћуприји, која је у међувремену трансформисана у Академију васпитачко-медицинских струковних студија.

Ту је и даље Александар Мартиновић, који у Ћуприји зарађује 60.000 динара месечно, а по основу наставне и истраживачке делатности на Правном факултету у Новом Саду прима надокнаду од укупно 149.000 динара.

Такође, према подацима Агенције за борбу против корупције, у Високој медицинској школи у Ћуприји је и даље ангажован Иван Бошњак, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, и ту месечно зарађује око 67.000 динара.
Његов радни ангажман у тој школи прекинут је у септембру 2018, да би у јануару следеће године Агенцији поново пријавио приход из школе у Ћурпији.

Осим у тој установи, Бошњак предаје и на Високој пољопривредној школи струковних студија (16.500 динара).

Иако је недавноизјавио да у Ћуприји више не предаје и да нема уговор, ТВ Н1 је недавно објавила да се име посланика Владимира Орлића ипак нашло на распореду испита за јануарско-фебруарски рок.

У његовој имовинској карти, објављеној на сајту Агенције, овај ангажман се не наводи.

Међу политичарима који су додатни посао нашли на високошколским установама је и Жарко Обрадовић, посланик СПС-а. У његовој имовинској карти наводи се да је Обрадовић запослен као професор на Факултету безбедности у Београду. Његова плата у тој установи износи 181.316 динара.Наташа Латковић / Нова.рс

1 Коментар

  1. POSLE IZBORA OSLOBODITI KAVEZ DO MAJMUNA U ZOO VRTU DA NASI POTOMCI GLEDAJU KAKO MOZE PRIRODA DA BUDE SUROVA PROTIV“DOSLJACKIH KOPILANA“.!!!
    A NJIHOVI POTOMCI DA BUDU“VODICI EKSKUZIJA“.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.