Сједињене Државе позивају Турску да поштује мултирелигијску историју Аја Софије

0
Аја Софија

Аја Софија

Изазови са којима се верске мањине суочавају у Турској наведени су у годишњем извештају Стејт департмента о верским слободама широм света.

У извештају се напомиње да су амерички владини службеници наставили јавно и приватно изражавати своје мишљење пред турским државним властима, према којима је Аја Софија споменик од изузетног значаја, подржавајући њено очување на начин који поштује и у складу је са њеном сложеном историјом.

Како је речено, амерички државни функционери су „нагласили важност овог питања пред владиним функционерима (Турске) и такође истакли да је Аја Софија симбол мирног саживота, стварног дијалога и поштовања између религија“.




Позив за поновно отварање Богословске академије на Халки

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према извештају, амерички „министар спољних послова Мајк Помпео и други високи владини службеници и даље позивају турске функционере да поново отворе грчку православну Богословску академију на Халки и омогуће свима верским заједницама да образују своје свештенство у земљи.“

Извор: Orthodoxtimes.com ( са енглеског Информативна служба СПЦ)



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *