Кинези у околини Бора уз помоћ Вучићевог режима тероришу и пљачкају локално становништво

Александар Вучић (Фото:Tanjug/Predsedništvo Srbije)

“Тржишна цена шумског земљишта износила је 557 динара по квадратном метру, па је оборена на 502. Упркос том смањењу, Kинези су лобирали да се цена земљишта још више обори. Цена њиве је 450 динара по квадрату, док су баштенске ливаде 202. Међутим, они хоће целокупно земљиште да купе за 200 динара по квадратном метру”, описао је планове компаније “Зиђин” Миодраг Барбуловић, мештанин села Kривељ код Бора.

Власник борског рудника, кинеска компанија “Зиђин Kопер”, константно шири капацитете у околини Бора, а због тога највише испаштају мештани околних села, који не желе да продају земљиште по знатно нижој цени коју им нуде кинески инвеститори, већ захтевају да се им се плати по тржишној цени. Барбуловић је истакао да уместо цене од 557 динара по метру квадратном земље, Kинези нуде 200 динара, за све врсте земљишта (шуме, њиве, баштенско земљиште).
Он нипошто не жели да прода своју земљу по нижој цени од тржишне, а са његовим ставом слажу се и остали мештани Kривеља.

Нико њима не оспорава то што желе да купе ово земљиште. Ако су га већ добили онако како су га добили, нека слободно рударе и проширују капацитете, али не могу да откупљују нашу дедовину за багателу. Нико неће да поклони земљу. Нека нам плате нормалну цену, а не да нас уцењују са тих 200 динара – каже он.

Непосредно пре него што је “Зиђин копер” преузео власништво над рудником од РТБ Бора, каже Барбуловић, једном мештанину су упали на посед од три до четири хектара шуме, све су му посекли и дан-данас се због тога развлачи по судовима, што је према његовим тврдњама, јалов посао јер ни до дана данашњег није видео ни динар као последицу тога што су му учинили.
Прошлог месеца било је у плану да се блокира пут који води ка руднику Церово. Тог истог човека што су му посекли земљу, привели су и претили му да као појединац не сме да блокира пут јер је то кажњиво законом и да ће сву штету коју рудник истрпи тог дана, он морати да плати, упркос томе што је и месна заједница стала уз њега. Од тога се на крају одустало, а за 12. јун у плану је миран протест недалеко од Kривеља, како бисмо изразили незадовољство због јефтиног откупа земљишта који Kинези планирају да спроведу – рекао је Барбуловић, додавши да мештани немају подршку државе, а да су организатори сутрашњег протеста позвани на разговор у Владу Србије, како би се направио компромис.

Проблем траје већ неколико година, а на власнике земљишта врше се свакакви притисци.

Упркос томе што нас свакодневно притискају, већина мештана се договорило да не попуштамо. Не желимо да продамо земљу по нижој цени од тржишне. Постоје међутим и случајеви где су људи пристали да им се откупи земљиште због ширења тог копа по нижој цени. Покушавају да уцењују људе на све могуће начине, али генерални сав већине људи из Kривеља је да не желимо да поклањамо, нити јефтино да продамо – закључио је Барбуловић.Извор: Директно.рс

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.