Нова МЕТОДА тајних служби: Прислушкују вас преко СИЈАЛИЦА, ево и на који НАЧИН

(Фото: Пиксабеј)

Тајне службе поред већ гомиле начина за прислушкивање имају још једну методу – снимање разговора уз помоћ обичне сијалице – без микрофона, мобилних телефона или других уређаја који обавештајцима иначе олакшавају посао.

На израелском универзитету Бен Гурион из Негева развијена је техника која се заснива на томе да се посебним уређајем, који су назвали лампфон, снима светлост у непосредној близни звучног извора (места где се разговара) која у себи садрже фине вибрације и претвара их поново у звук који се може снимити и преслушати.

Док причамо, звучни таласи које производимо, утичу на сијалицу (услов је да буде од оних старих са топљивим влакном), и то онда за последицу има да светлост коју она емитује није константна већ у себи, у неким деловима спектра, има забележену вибрацију која зависи од звука. Лампфон је довољно осетљив, наравно уз посебно развијен софтвер, да све то забележи и ономе ко га има омогући да слуша разговор без микрофона.
Ова техника је посебно погодна када посао прислушкивања треба одрадити „на брзину“. Тренутно је, како тврде истраживачи који су развили овај систем, да лампфон од сијалице буде удаљен до 25 метара јер је преко ове удаљености потребан знатно осетљивији уређај и добра оптичка видљивост.

– Лампфон оптички враћа звук путем електро-оптичког сензора који је усмерен на сијалицу – објашњава се у студији научника која је за потребе израелске обавештајне службе развијала ову методу.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.