Руски научници пронашли лек који ће РАЗОРИТИ ЋЕЛИЈЕ РАКА, а коштаће највише 20 ЕВРА

Руско истраживање које је привукло велику пажњу у свету медицине тиче се наноробота од ДНК фрагмента, који не само да ће моћи да уништи ћелије рака, него и да их препозна у целом телу. Научници активно раде на овом открићу које би могло да промени живот многих.

Из Универзитета ИТМО истичу да је цена још једна потенцијална предност предложеног концепта, јер израда таквог наноробота чак и у лабораторијским условима кошта свега око 15 до 20 евра.

ДНК-нанороботи су формирани од секвенци ДНК које образују одређену структуру. Физички гледано, ово је раствор у коме су распоређени ланци ДНК. Они се сами групишу у структуру која може да „расплете“ заплетене РНК и да их пресече. Та структура се назива наноробот. То се не може видети голим оком, чак ни под микроскопом. Међутим, процеси који се одвијају у раствору показују да он функционише како треба.
Како „раде“ ДНК-нанороботи

Нанороботи делују директно на ћелију тумора. Посебан значај наноробота је селективан удар на ћелије тумора, за разлику од досадашњих метода. Наиме, један од највећих проблема у терапији канцера данас је неселективност, односно терапије на делује само на ћелије тумора већ и на остале органе.

Последица овакве ситуације је неретко негативно утицање на здрава ткива и коначно бројни нежељени ефекти са којима се организам тешко бори.

Применом лека заснованом на новој технологији и коришћењу наноробота омогућава учинковитије убијање самих ћелија тумора. Тиме се спречава нежељено деловање на здраве органе и ткива, а дозе лекова су самим тим мање па су негативне последице на организам сведене на миминум.

ДНК наноробот не идентификује само ћелију рака. Он може да допре до било које ћелије, тим пре до патогене РНК гена КРАС. Током већине онколошких обољења, рад овог гена је поремећен и управо присуство његове патогене РНК стимулише производњу протеина који су одговорни за неконтролисану диобу ћелија тумора. ДНК-наноробот проналази и сече „штетну“ РНК – објашњавају научници.
Тако ДНК-наноробот не препознаје протеине, јер то није неопходно. Уколико се патогена РНК уништава тако што је ДНК-наноробот цепа, тада једноставно не долази до синтезе патогених протеина.

У наредних неколико месеци планирано је да се спроведу експерименти на живим ћелијама. Након тога, прелази се на тестирање на животињама у зависности од напретка претходне фазе истраживања.

Развијају и нано-контејнере

– Циљ нашег истраживања је био да се докаже да сам концепт ДНК наноробота функционише. Како га „испоручити“ до ћелија рака, то је већ друга ствар, која захтева посебно истраживање. Теоријски постоји велики број метода испоруке различитих молекуларних структура у ћелије, али ниједна варијанта није идеална. Наш следећи корак је рад на решавању овог проблема. У току су радови на нано-контејнерима за циљане испоруке препарата у различите лабораторије, укључујући и ону на Универзитету ИТМО – објашњавају научници са Руског универзитета.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.