Америка одобрила: Украјина купује 16 нових војних бродова

(Фото: Depositphotos/ PromesaStudio)

Амерички Стејт департмент дао је одобрење да Украјина купи 16 нових војних бродова укупне вредности 600 милиона долара, саопштио је Пентагон уз оцену да та набавка „неће нарушити баланс снага у региону“.

Како се прецизира, реч је о 16 бродова типа „Марк 6“, а поред тога, Украјина ће купити и 32 аутоматских митраљеза „Сихок А2“, 20 оптичких морских радара, али и 16 система за препознавање непријатеља, као и 40 ручних митраљеза МК44.

Из Пентагона тврде да ће набавка овог наоружања ојачати борбену моћ Украјине како би се одбранила од потенцијалних претњи „најсавременијим брзим војним бродовима кратког пречника деловања“.Поред тога, амерички војни званичници сматрају да ће Украјина на овај начин далеко ефикасније моћи да одбрани своје територијалне воде, али и сопствене интересе на мору.

Поред тога, Пентагон сматра да ће интеграција ових бродова у постојеће одбрамбене системе ићи веома лако.

Медији подсећају да је један део опреме Украјина и раније добила од Америке, а реч је о радарским системима, док би ови војни бродови први пут били у рукама украјинске морнарице.

Иначе, „Марк 6“ су најновији ратни бродови који су се појавили 2016. године у оквиру америчке морнарице. Опремљени су митраљезима калибра 25 милиметара, као и оптичким системима за нишањење. Посаду чини 10 људи.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.