У исхрани им НЕМА РАВНИХ: Kлице су извор здравља, ево како да их са лакоћом гајите код куће!

0

(Фото: Shutterstock)

Kлице представљају једну од највреднијих врста хране, по обиму хранљивих материја, по лакоћи сварљивости и брзини којом хранљиве материје улазе у организам и апсорбују се и самим тиме дају нам здравље и енергију.

Ове минијатурне биљчице имају неупоредиво већу концентрацију свих храњивих материја него зреле, одрасле биљке и зато су више него пожељне у исхрани.

Kлице се гаје врло једноставно и лако и у кућним условима. Све семенке, поврће и махунарке могу клијати користецћи исту основну методу. Можете испоробати разна семена, која можете набавити у расадницима, како бисте открили које клице највише волите.




Неке од врста клица које можете узгајати код куће:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

• махунарке попут мунго или азуки пасуља и сочива

• целовите житарице попут пшенице, ражи и хељде

• клица поврћа попут цвекле, броколија, купуса, руколе, роткве и луцерке.

Потапање (сађење) клица

У већу теглу коју прекријете газом, ставите семе и прелијте га млаком водом. Теглу држите на тамном и мирном месту. Најповољнија температура за наклијавање је између 18°Ц и 21°Ц. Семе треба да одстоји од 4-12х у зависности од врсте., тврђем семену је потребно дуже потапање и до 12 сати, а мекшем семену довољна су и 3-4 сата.




Испирање

После цеђења воде из тегле кроз газу, важно је добро испрати семе. Нека семе остане влажно, али да не плива у води. Сваког дана је потребно понављати 2 до 3 пута док клице нису спремне за употребу. Ако желите да клице добију зелену боју четврти дан можете их изнети на индиректну сунчеву светлост.

Прочитајте још:  Очистите јетру на потпуно природан начин: Овај напитак проверено избацује токсине и масноће из тела! (РЕЦЕПТ)

Берба

Већина клица је спремно за употребу у року од 4-6 дана, док је неким културама потребно и до 14 дана. Брзина клијања зависи и од услова у којим семе клија. Што је топлије то ће семе брже клијати, док на нижој температури клијање ће ићи спорије. Kлице су спремне за бербу и употребу кад се формирају и отворе листићи.

Употреба

Kад су клице спремне за употребу, ставите их у хладну воду да бисте их очистили и одложите у фрижидер где се могу чувати неколико дана. Kоличина клица коју добијете биће неколико пута већа од количине семена коју сте употребили. Стога, треба стављати мању количину семена, да се прекрије дно тегле, како би семе имало простора за клијање.

Ово сићушно нутритивно благо обогатиће вашу исхрану уз минималан труд – пробајте!



Стил

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *