Блокирано пола Пекинга, вирус другачији него у Вухану: Кинески експерт о новом ширењу короне

1
Кина (Фото: Pixabay)

Више од пола Пекинга блокирано је како би се спречило ново ширење вируса корона, који је другачији него у Вухану, казао је за Новости Ченг Гуанг, експерт националне здравствене комисије Кине.

Кинеске стручњаке али и целу нацију додатно забрињава то што вирус није подударан са оним с којим су се суочили у Вухану, наводи проф. др Ченг Гуанг.

После Вухана, главног града централне кинеске покрајине Хубеј, првог жаришта короне, од које је умрло више од 3.000 људи, потом и Чулана на североистоку земље, Кина се поново суочава са опаким вирусом. Овога пута, након двомесечне нормализације стања, букнуо је у Пекингу и потпуно блокирао више од половине кинеске престонице.
Вирус је прво лоциран на највећој пекиншкој пијаци Синфађи. Дошло је до великог и наглог повећања броја заражених.

„Први резултати истраживања вируса који се појавио на пијаци Синфађи не указују на то да он личи на онај који је циркулисао у Вухану и Чулану. Брзо смо реаговали и изоловали заражене. Ово је важан тест борбе, и најсложенији је кроз који пролази Пекинг. Чинимо све да се не преноси даље. Велика је одговорност на сваком од нас. Ако не поступимо према мерама које је донела држава могуће је да ћемо се суочити са другим таласом епидемије“, рекао је Ченг.

Нови сој вируса корона откривен је на дасци за сечење коју је продавац увезеног лососа користио на пијаци Синфађи. Ова вест, коју су пренели кинески медији, поткрепљује се подацима да Кина годишње увози око 80.000 тона охлађеног и смрзнутог лососа, највише из Скандинавије.
„У потрази за првим контактом вируса, управо смо тестирали даске за сечење и радне површине које се лако контаминирају, али смо узимали узорке и са зидова и површина фрижидера, као и резервоара за рибу. Хладно и влажно окружење на оваквим пијацама идеално је да вирус преживи и размножи се. Уследила су даља истраживања, о томе којим путем је вирус пренет на пијацу“, објаснио је Ли Јун, из Националног института за вирусне болести.

Први резултати даноноћног рада стручњака из свих области који се тичу опаког вируса потврдили су да је он стигао управо из увоза. И то, највероватније, са европске адресе, мада Кина увози замрзнути лосос и из других делова света, Аустралије, Канаде, Чилеа и Фарских Острва.

У националном институту за контролу и превенцију болести немају дилему:

„Вирус корона пронађен на пијаци Синфађи стигао је из Европе. Прелиминарна истраживања утврдила су да се вирус разликује од оног који је изазвао епидемију у Вухану и Чулану по томе што је старији од свих досадашњих вируса корона, али тек сада је откривен. И то је новост за стручњаке“.Спутњик

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.