Какав знак нам небо шаље: На дан избора помрачење сунца над Србијом!

1
Помрачење сунца (EPA/MOMO VINALS)

Грађани Србије могу да виде делимично помрачење Сунца, саопштили су из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ из Београда.

У Србији ће Месец покрити свега пет посто Сунчевог пречника, помрачење почиње у 07.17, максимум је у 07.38, а крај у 07.59 часова и укупно трајање појаве је 42 минута.

Због безбедности очију, стручњаци саветују да би ову слабо уочљиву појаву требало посматрати кроз специјалне наочаре за помрачење Сунца, или кроз заштитно стакло апарата за заваривање (густине преко 14) или кроз добро и обострано на свећу нагарављено стакло.

Најбезбедније посматрање је телескопом који или има специјални филтер за Сунце, или Сунчев лик пројектује на бели заклон.

Како су објаснили из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ , у свом кретању око Земље Месец повремено заклања Сунце, па се говори о помрачењу Сунца, али уколико је Месец далеко од Земље, његов пречник није довољно велик да у потпуности заклони Сунце, па се говори о прстенастом помрачењу Сунца.
Трака на земљиној површини, из које се види прстенасто помрачење ће се протезати од централне Африке, преко југа Арабије, северне Индије, јужне Кине до Тихог океана.

Ова трака је најшира у Индији, 21 километар, и ту се „прстен“ може посматрати 38 секунди. Ван ове зоне, како на север тако и на југ, помрачење Сунца је делимично, а Сунце све мање заклоњено са удаљавањем од ње.

Глобално гледано, помрачење Сунца почиње у 05.46 на Атлантику, а завршава у 11.34 на Пацифику.1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.