Kо је возио “шкоду”: Чињенице које оптужују Зорана Бабића

1

(Фото: Screenshot)

Случај несреће на наплатној рампи Дољевци, у којој је погинула Станика Глигоријевић (53) када је на аутомобил у којем је била налетела службена “шкода” в.д. директора “Kоридора Србије” Зорана Бабића, и дан данас, након годину и по дана од трагедије, изазива бројне контроверзе у јавности. Нове сумње на чудне околности, које прате овај случај, појавиле су се након рушења наплатне рампе услед изградње нове, а у јавности су само наставила да провејавају питања попут: Kо је заиста возио службену шкоду? Зашто су снимци са надзорних камера непотпуни, али и зашто се Бабић и дан данас налази на функцији директора “Kоридора”?

Подсетимо, несрећа на наплатној рампи у Дољевцима се догодила 31. јануара 2019. године, када је “шкода” у којој је био директор Kоридора Србије Зоран Бабић улетела великом брзином у простор наплатне рампе где су два возила већ стајала. Ауто се није зауставио и закуцао се у аутомобил у ком је била страдала Станика Глигоријевић. У несрећи су, поред Бабића повређене још четири особе, а случај од првог дана прате бројне контроверзе и нелогичности од којих већина до данас није у потпуности расветљена.

Бројни опозициони политичари су више пута директно оптужили Бабића да је он управљао “шкодом” у тренутку несреће, као и да је његов возач преузео кривицу на себе како би га сачувао од позивања на одговорност. Свему томе допринеле су бројне нелогичности о којима се чак расправљало и пред судом.

Бабићеве повреде

Повреде које је Зоран Бабић задобио у несрећи вероватно су најодговорније за сумње и спекулације да је за воланом у тренутку судара био заправо он. С обзиром на то да је задобио прелом бутне кости, појединци су одмах почели да тврде да је такав прелом кости могао да задобије само од ударца у волан, а не у предње седиште, с обзиром на то да је према званичним извештајима био на задњем седишту своје службене “шкоде” где је спавао. Бабић је у истрази, а потом и на суђењу тврдио да га је пробудило нагло кочење. Од силине ударца он је завршио у предњем делу “шкоде” и ударио главом у шофершајбну.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  КУРТИЈУ СТИЖЕ ПОРУКА ИЗ БРИСЕЛА: Престани да измишљаш



Излазак из олупине “шкоде”

Током истраге велику пажњу изазвале су и тврдње бројних сведока о томе како је Бабић изашао из смрскане шкоде. Према званичној верзији, оптужени возач је након судара изашао кроз своја врата, а потом обишао аутомобил и отворио сувозачева, кроз која је потом извукао Бабића. Појединци су опет тврдили да је Бабић био тај који је изашао са места возача, а потом обилазио аутомобил, што су вештаци одбацили управо због повреда његове ноге. Срђан Алексић, који је управљао колима у којима је погинула Станика Глигоријевић, одбацио је пред судом тврдње оптуженог Бабићевог возача да је видљивост на рампи била смањена услед магле, тврдећи да је видео како извлаче крупног човека са возачеве стране у маслинасто-зеленој мајици, али није могао да прецизира да ли са предњег или задњег седишта. Алексић је рекао и да се Дејан Стојановић у санитету појавио након 30-35 минута од несреће, да је имао мобилни у руци и да је са неким разговарао ван возила.

Спорни снимци

Још током истраге у јавност је процурела информација да на снимку несреће, који су доставили “Путеви Србије”, недостају кључна два минута, који би требало расветле читаву несрећу. Након тога огласио се и МУП који је тврдио да је достављени снимак аутентичан, као и да се на њему јасно види да Бабић није управљао аутомобилом. Додатну забуну унео је лично председник републике Србије Александар Вучић који је казао да је видео спорни снимак, али да због узнемирујућег садржаја не препоручује породици Станике Глигоријевић да га прегледа. Иако је породицу позвао да им он лично покаже снимак, то се до данас није десило.

Прочитајте још:  ЕУ уцењује Србију затварањем фабрика због одбијања да уведе санкције Русији



Накнадно привођење возача

Оптужени Бабићев возач Дејан Станојевић након несреће није задржан у полицији, већ се несметано вратио у Београд. Тек сутрадан он је приведен и спроведен на саслушање у Основно тужилаштво у Нишу, које је потом тражило да му се одреди притвор. Судија за претходни поступак то међутим, није прихватио и Стојановићу је омогућено да се брани са слободе, иако се у судској пракси, готово неизоставно одређује притвор возачима за које се сумња да су скривили саобраћајку са смртним исходом. Чињеница да је Стојановић у несрећи наводно задобио само лакше повреде, допринела је сумњама да он није ни возио аутомобил у време несреће. Током судског поступка, он је делимично признао кривицу, а на већину питања, попут оних како није видео осветљену наплатну рампу и колону аутомобила, одговарао са “не знам” и “не сећам се”.

“Оставка”

Бабић је након несреће одмах поднео оставку на место директора Kоридора, али упркос томе, она никада није прихваћена, па је тако и данас он на челу овог предузећа.



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Kо је возио “шкоду”: Чињенице које оптужују Зорана Бабића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *