ЕУ предложила ублажавање прописа о ГМО да би се убрзао развој вакцине за ковид

0

(Фото: Пиксибај)

Европска комисија је у склопу нове стратегије о вакцинама предложила да се привремено ублаже строги ЕУ прописи о генетски модификованим организмима (ГМО) како би се убрзали развој вакцине и лечење од Ковида-19.

Потенцијалне вакцине на којима раде фармацеутске компаније попут Астра Зенеке и Џонсона и Џонсона садрже ГМО или се састоје од ГМО.

Брисел је спреман да ублажи став о ГМО да би се у клиничким испитивањима вакцине за коронавирус која укључују више земаља избегла „уска грла”.

Важеће ГМО законодавство не познаје хитне ситуације већ су процедуре веома комплексне и дуготрајне, наводи Комисија и указује „да постоје знатне разлике у националним процедурама за спровођење ГМО директива”, преноси Бета.

Предложено дерогирање, које треба да одобре Европски парламент и Савет ЕУ, трајало би колико и опасност по јавно здравље од ковида 19, навела је Комисија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Лабавија правила би се примењивала не само на клиничка тестирања вакцине за ковид 19, већ и за лечење, наводи се у саопштењу ЕК.

Међутим, како се додаје, пре стављања у промет свеједно ће се тражити доказ о поштовању добре произвођачке праксе и процена утицаја на животну средину.

Комисија је позвала да се предлог усвоји што пре како би се клиничка испитивања вакцине у Европи омогућила у што краћем року.

Немачки европосланик Петер Лизе (ЕПП) из одбора ЕП за здравље слаже се са позивом Комисије да се прописи ублаже у најкраћем року и каже да то треба урадити пре летње паузе.

„Изазов је да се то уради у року од три недеље али смо у Парламенту раније користили убрзане процедуре за много мање важна питања”, рекао је он, пренео је EURACTIV.com.

Прочитајте још:  Насиље на улицама Љубљане: Полиција воденим топовима, демонстранти каменицама (ВИДЕО)

Питање ГМО је контроверзно али Лизе каже да ће предложена привремена промена законодавства бити „мала” и „добро циљана”.

Прва дебата о предлогу у Одбору за природну средину у здравље (ЕНВИ) планирана је за 22. јун уз учешће европске комесарке за здравље Стеле Кириакидес.

Европска комисија је предложила и много флексибилнији приступ другим регулаторним процесима, попут убрзане процедуре за стављање у промет и око захтева за означавање и паковање лекова.

Тако ће нпр. скраћивање периода за консултације чланица и омогућавање превођења докумената на низ језика после давања дозволе а не пре скратити Комисијину процедуру ауторизације са девет недеља на једну, навела је ЕК.



Позив на већу флексибилност укључен је у Комисијину стратегију о вакцинама објављену 17. јуна. Циљ те стратегије је да се убрзају развој, производња и употреба вакцине против ковида 19.

У стратегији је ЕК предложила инструмент за неодложну помоћ од 2,7 милијарди евра како би унапред купила вакцине за ковид 19 користећи споразуме о куповини унапред и закључујући споразуме са појединим произвођачима вакцина у име чланица.

До тога је дошло после иницијативе четири чланице које су већ склопиле споразум са фармацеутском компанијом Астра Зенека о испоруци експерименталне вакцине за ковид 19.

Међутим, неке чланице су на Савету ЕУ за здравље недавно критиковале иницијативу коју предводе Француска, Немачка, Италија и Холандија и залажу се за више европски приступ.

Европска комисија је понудила да покрене централни процес набавке како би се обухватила цела ЕУ.

„Заједничко деловање ће повећати наше шансе да обезбедимо приступ сигурној и ефикасној вакцини у обиму који нам је потребан што је пре могуће”, рекла је Кириакидес.

Прочитајте још:  Бајден: Америчке стратешке резерве нафте су скоро упола потрошене



Извор: “Политика”

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *