Ванредно у 12 општина, велика штета на кућама и ораницама

0

Поплаве у Србији (Фото: Јутјуб)

У 12 локалних самоуправа у Србији уведена је ванредна ситуација због изливања река услед обилних падавина, изјавила је премијерка Ана Брнабић и навела да ће влада учинити све да што брже санира последице поплава и помогне људима.

Брнанбићева је после седнице Штаба за ванредне ситуације рекла да је проблем настао јер је у претходних 48 сати било екстремних падавина, и до 210 литара по квадратном метру.

“Све надлежне службе реаговале су на време. И ”Србијаводе” и ”Воде Војводине” биле су у конткату са РХМЗ-ом, постављени су бедеми, што је спречило штету, каква је могла да настане”, рекла је Брнабићева новинарима.




Додала је да ће данас посетити Косјерић и Осечину, две општине у којима је проглашена ванредна ситуација.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Мештани Осечине: Вода наишла великом брзином, биће потребно десетак дана за санацију и чишћење кућа
У општини Осечина током јучерашњег дана и ноћи услед великих падавина река Јадар се излила, а куће и домаћинства осим воде из те реке поплавила је и вода из канала који немају довољно капацитета да приме падавине.

Вода је, како причају мештани, поплавила великом брзином, па чак нису имали времена довољно да се одбране и многи су доживели исти сценарио као и 2014. године.

На срећу, није било људских жртава, домаће животиње су на време евакуисане, али вода је поплавила велику површину обрадивог земљишта и ушла у куће где је начињена велика материјална штета.




Мештани, на основу искуства од пре шест година, кажу за Танјуг, да им је потребно најмање десетак дана за санацију и чишћење кућа, након чега је потребно још времена како би се влага у кућама осушила.

Прочитајте још:  Силоватељ Србије или „Хујман зуу“

Љубовиђа се повлачи, али стање у Љубовији и даље критично
Река Љубовиђа код Љубовије полако се повлачи у своје корито и њен водостај је нижи за један метар, међутим, ситуација у тој општини је и даље критична јер је поплављено између 600 и 700 домаћинстава, 70 људи је евакуисано, три моста су срушена, а седам села одсечена.

То је за Танјуг изјавио председник општине Милован Ковачевић, који је рекао да се, уколико не буде нових киша, очекује да ће се живот у тој општини нормализовати у наредних 24 до 48 сати.

“Највећу штету смо имали на магистралном путу Бајина Башта – Љубовија, где нам се урушио мост. Данас је у одржана седница штаба за ванредне ситуације којом је председавао министар Небојша Стефановић и на којој су донети конкретни задаци, а најпречи је постављање понтонског моста на том месту”, рекао је Ковачевић.




У Љубовији је за 24 сата пало невероватних 210 литара кише
Река Љубовиђа је у Љубовији направила велику штету – порушена три моста, поплављено неколико стотина кућа, уништени усеви и поседи.

Количина воде која је у том месту пала за 24 сата је 210 литара, што одговара збирним вишемесечним падавинама, пренео је јавни сервис.

Још две општине прогласиле ванредну ситуацију

Општински штабови за кризне ситуације у Коцељеви и Владимирцима прогласили су ванредне ситуације због изливања водотокова другог реда на подручју тих општина.

У обе општине набујала вода још није угрозила домаћинства, а поплављена су подручја око корита тих река на којима се налази пољопривредно земљиште, јавио је РТС.

Прочитајте још:  Хоће ли бити смењена директорка која због ЛИЧНИХ верских ставова неће свештеника на школској слави на Савиндан?

У Коцељеви највећи проблем прави река Тамнава, док се у Владимирцима излила река Добрава.

Више од 50 припадника Војске Србије помаже грађанима Краљева

Више од 50 припадника Војске Србије ангажовано је на пружању помоћи становништву у одбрани од поплава у Краљеву.

Припадници Друге бригаде копнене војске ангажовани су у Матарушкој Бањи код Краљева на изради бедема због изливања реке Ибар, која прети да поплави околна домаћинства, наводи се у саопштењу Министарства одбране.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *