Поплаве у Ивањици и Ариљу уништиле више од 1.000 хектара малињака, држава ће помоћи

0
(Фото: Depositphotos, Ryhor.jpg)

Притока Западне Мораве, река Моравица у Ивањици, Ариљу и Пожеги поплавила је и уништила више од 1.000 хектара малињака.

Поплављено је и 2.000 до 3.000 хектара кромпира, кукуруз и баште пољопривредника, па и ливаде за исхрану стоке, рекао је председник Асоцијације произвођача малина и купина у Србији, Добривоје Радовић за агенцију Бета.

Он је проценио да је штета 100 одсто на делу где је прошла бујица, јер је спрала плодни део земљишта и из корена ишчупала стабљике малина и поврћа, а на пашњаке нанела муљ и смеће, местимично у слоју дебљине пола метра, па ни трава неће моћи да се користи за сено за исхрану стоке.
Ивањицу, Ариље и део Пожеге обилне падавине захватиле су у понедељак, 22. јуна, а река Моравица пробила брану код места Дивљака, разлила се и пресекла пут од Ивањице према Ариљу, уништила усеве и систем за водоснабдевање у Ивањици и околним местима, па се становништво и данас снабдева водом из цистерни.

„Ову штету у моравичкој долини осетиће цела Србија јер су пе свега уништени малињаци чијим извозом је прошле године остварен девизни прилив од око 230 милиона евра“, рекао је Радовић који живи у Приликама код Ивањице и гаји малине.

Додао је да се малине до рода гаје две године, па ако се сада поново засаде рода неће ни следеће године.

„Држава је обећала помоћ, министар пољопривреде, Бранислав Недимовић, питао нас је шта је прво неопходно, рекли смо да нам треба вода и добили смо четири шлепера воде“, рекао је Радовић.

Он је рекао да се поплава још није повукла ни из кућа, а клизишта се нису смирила.BETA

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.