Србија не отвара нова поглавља у јуну – „напредак у кључним областима недовољан“

0
Европска унија ((Фото Пиксабеј)

Иако је било очекивано да Србија пре летње паузе отвори преговарачко поглавље 2 које се односи на слободу кретања радника, о томе није постигнут неопходни консензус земаља чланица Европске уније.

Холандија, Белгија, Данска, Шведска, Финска, Немачка и Бугарска нису дале зелено светло за отварање поглавља 2 позивајући се на недостатке и кашњења у реформама владавине права и недавни извештај о Европске комисије о овој области, сазнаје РТС у дипломатским изворима.

Ова одлука значи да Србија први пут од почетка преговора о чланству неће отворити ниједно преговарачко поглавље током једног шестомесечног председавања ЕУ.

Дипломатски извори наводе да је Србија током дебате имала снажну подршку Француске, упркос томе што се Париз у претходном периоду позиционирао као један од главних кочницара ширења ЕУ на Балкан.
Француска се заложила за снажније политичко вођење процеса и упозорила да би одлука да се не отвори ниједно поглавља послала лошу поруку региону и могла да има последице на дијалог Београда и Приштине, преносе извори у Бриселу.

Седам земаља чланица остало је, међутим, чврсто при ставу да је напредак Србије у кључним областима владавине права већ дуже време недовљан да би омогућио позитивну одлуку о отварању поглавља.

Према правилима преговора Србије и ЕУ, напредак у поглављима 23 и 24 о владавини права одређује и темпо напретка у свим другим поглављима, а земље чланице могу да успоре или чак суспендују преговоре у целини ако у овим кључним областима нема напретка.

У досадашњем току преговора који су започели у јануару 2014. године, Србија је отворила 18 поглавља од укупно 35.

Прошле године су отворена два поглавља, последњи пут у децембру 2019. године поглавље 4 о слободном кретању капитала.РТС

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.