Мењају се због оптужби да су расистички: Ево који производи ће добити ново име или изглед

0

(Фото: CC0 / Pixabay / tookapic)

Због антирасистичких протеста који се последњих недеља организују широм САД, неколико брендова решило је да промени своје име због расистичког порекла.

Први крупан потез дошао је из компаније Пепсико, која је 17. јуна објавила да ће променити назив свог сирупа за палачинке који се до сада звао “Тетка Џемима” (Аунт Јемима).

Kако смо и раније известили, овај бренд имао је и лого у виду слике афроамеричке жене, а из компаније су признали да његово порекло, као и порекло назива произилази из “расног стереотипа”.

Истог дана, компаније у чијем се власништву налазе “Пиринач ујка Бена” (Унцле Бен’с) и сируп за палачинке “Госпођа Батерворт” (Мрс. Буттерwортх), такође су најавиле да ће преиспитати своја паковања, због којих су били оптуживани да приказују расне стереотипе.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Kомпанија Kолгејт је дан касније објавила да ће ревидирати и унапредити кинески бренд пасте за зубе “Дарли” (Дарлие), која је раније приказивала човека који се смеши, а где се види употреба тзв. “блекфејса” и чије је име оригинално било “Дарки” (Даркие) које се могло преводити као “паста за зубе за црне особе”.

Након тога, Дрејерс ајс крим (Дреyер’с Ице Цреам) објавио је да ће променити рекламе и име свог бренда Ескимо пај (Ескимо Пие) након скоро 100 година, пошто се термин “Еским” сматра увредљивим називом за арктичке народе.

Последња, за сада, била је компанија “Нестле” која је рекла да ће престати да продаје колумбијски кекс “Бесо де Негра”, као и да ће ребрендирати аустралијске слаткише “Ред скинс” и “Чикос” (Цхицос), због њихових контроверзних имена, након неколико година жалби да се та имена косе са вредностима ове компаније, преноси Форбс.

Прочитајте још:  Све чешћи расистички напади на Азијате у Америци

Притисак јавности за мењањем имена и логоа који представљају расистичке стереотипе проширио се на многе бранше, па тако и на спортске клубове. Kонкретно, постоје захтеви за мењањем имена екипа “Вашингтон Редскинс”, “Чикаго Блекхокс” и “Kливленд Индијанс”.



Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *