Нова порука антирасиста: Белог Исуса треба срушити

2

(Фото: Танјуг)

Како пише „Вашингтон тајмс“, активиста америчког покрета „Black Lives Matter“ и бивши пастор Шон Кинг сматра да је лик Исуса манифестација „беле супериорности“ и да зато треба демонтирати статуе, иконе и витражe у храмовима.

„Мислим да статуе белог Европљанина, како представљају Исуса, треба да буду срушене. Оне су облик беле супериорности. То су увек и биле. У Библији, када је породица Исуса желела да се сакрије, погађајте где су отишли? У Египат! Не у Данску. Срушите их!“, позвао је Шон Кинг током видео-конференције на Tвитеру на тему какви ликови су недопустиви након таласа протеста против расизма у САД и Европи.

„Све фреске и витражи белог Исуса, његове европске мајке и његових белих пријатеља такође треба да нестану. Они представљају грубу форму беле супериорности и настале су као инструмент угњетавања. То је све расистичка пропаганда. Све то треба да буде срушено“, наставио је активиста.



По мишљењу бившег пастора, историјски Исус је највероватније био тамнопут и имао неке негроидне црте лица. Заиста, овакву реконструкцију су више пута представљале различите екипе истраживача.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шон Кинг не предлаже „укидање“ хришћанства, али сматра да треба изменити европско евангелистичко учење у духу савремености и њених изазова.

Присталице Кинга наводе примере Исусовог лика које су представљене у иконографији различитих народа. На пример, слике Богородице Марије и Исуса код различитих раса и народа налазе се у храму Богојављења у Назарету. Међутим, до сада нико није покушао да из њега избрише „белог“ Исуса.

Сличан позив се чуо и у Немачкој од председника Федералног савета афроамериканаца у тој земљи Жоа Мариа Бемба. У серији твитова афроамерички активиста је написао да у свим земљама света треба срушити статуе белих расиста, међу којима и Исуса Христа. Он је назвао јеванђеља „белим расистичким лажима“.

Прочитајте још:  Национализам и социјална правда



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Нова порука антирасиста: Белог Исуса треба срушити

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *