Нова порука антирасиста: Белог Исуса треба срушити

(Фото: Танјуг)

Како пише „Вашингтон тајмс“, активиста америчког покрета „Black Lives Matter“ и бивши пастор Шон Кинг сматра да је лик Исуса манифестација „беле супериорности“ и да зато треба демонтирати статуе, иконе и витражe у храмовима.

„Мислим да статуе белог Европљанина, како представљају Исуса, треба да буду срушене. Оне су облик беле супериорности. То су увек и биле. У Библији, када је породица Исуса желела да се сакрије, погађајте где су отишли? У Египат! Не у Данску. Срушите их!“, позвао је Шон Кинг током видео-конференције на Tвитеру на тему какви ликови су недопустиви након таласа протеста против расизма у САД и Европи.

„Све фреске и витражи белог Исуса, његове европске мајке и његових белих пријатеља такође треба да нестану. Они представљају грубу форму беле супериорности и настале су као инструмент угњетавања. То је све расистичка пропаганда. Све то треба да буде срушено“, наставио је активиста.По мишљењу бившег пастора, историјски Исус је највероватније био тамнопут и имао неке негроидне црте лица. Заиста, овакву реконструкцију су више пута представљале различите екипе истраживача.

Шон Кинг не предлаже „укидање“ хришћанства, али сматра да треба изменити европско евангелистичко учење у духу савремености и њених изазова.

Присталице Кинга наводе примере Исусовог лика које су представљене у иконографији различитих народа. На пример, слике Богородице Марије и Исуса код различитих раса и народа налазе се у храму Богојављења у Назарету. Међутим, до сада нико није покушао да из њега избрише „белог“ Исуса.

Сличан позив се чуо и у Немачкој од председника Федералног савета афроамериканаца у тој земљи Жоа Мариа Бемба. У серији твитова афроамерички активиста је написао да у свим земљама света треба срушити статуе белих расиста, међу којима и Исуса Христа. Он је назвао јеванђеља „белим расистичким лажима“.2 Коментара

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.