Епидемија се не смањује, привреда тражи додатне економске мере

0
(Фото: Depositphotos, stevanovicigor)

Гарантне шеме којима држава обезбеђује помоћ за ликвидност и обртна средства предузетницима су добра и корисна мера, као и све друге које су покренули надлежни у Србији у циљу сузбијања негативних ефеката корона вируса, али дефинитивно неће бити довољне за ефикасно супротстављање новој економској кризи, сматрају предузетници које је контактирао Данас.

Топлица Спасојевић, председник ИТМ Система, истиче да су све мере које је Влада донела веома значајне за привреднике, али како се епидемија корона вируса не смањује, не може се тврдити да неће бити потребно предузимати и додатне кораке на том плану.

– Мере Владе попут одлагања враћања кредита за три месеца, помоћ за плате запосленима, одгађање плаћања одређених обавеза и дате гаранције за враћање банкарских кредита су потези који су у великој мери олакшали и омогућили привреди пословање у овом тешком периоду у коме се суочавамо са корона вирусом. Нема сумње да су гаранције које је држава дала банкама везано за кредитирање послова велика ствар и значајна помоћ као и све друге донете мере – наводи наш саговорник.
Међутим, он додаје да, с обзиром на то да се епидемија корона вируса не смањује, то неће бити довољно и да ће држава морати да ради на изналажењу додатних начина да помогне привреду.

– Треба сачекати још неко време како би могло да се сагледа да ли ће вирус наставити да се шири или ће се епидемија, односно њен први талас, окончати. У случају да се епидемија настави, сасвим је сигурно да досадашња помоћ државе неће бити довољна и да ће бити нужно наћи начина да се обезбеде додатна средства. У првом реду ту мислим на сектор туризма и друге који су директно и јако погођени пандемијом корона вируса – објашњава Спасојевић.

Према његовим речима, привреди би од великог значаја било да оствари редовне контакте са представницима Владе Србије и ресорним министрима везано за новонасталу економску ситуацију услед корона вируса.

– Привредницима би тај контакт био веома значајан како би се правовремено информисали о мерама које Влада планира да предузима у будућности. Прецизне и благовремене информације би обезбедиле да поједини предузетници, знајући шта ће Влада предузети у будућности, могу да одустану од затварања неких својих послова због утицаја кризе и да се тако сачувају радна места. Због тога је редовна и директна комуникација надлежних и привреде веома важна и потребна – наглашава Спасојевић.
Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић слаже се са мишљењем да су досадашње мере Владе усмерене како би се помогло предузетницима добре, али сматра да има простора за то да се ситуација и даље прати и адекватно реагује кроз додатне потезе у циљу очувања привредних активности.

– Све мере које је Влада донела у свом пакету за помоћ привреди су ефикасне и корисне. Таква је и ова везана за банкарске гаранције државе да ће кредити које привреда добије бити враћени. Сама чињеница да Влада гарантује тако нешто представља олакшање предузетницима када траже кредите код банака. Исто тако захваљујући интервенцији државе камате су у конкретном случају ниже него што би иначе биле. Са друге стране, остаје проблем за привреду да су и даље банке те које одлучују да ли ће кредит бити додељен или не. Зато сматрам да је на том плану било простора да се још нешто уради у корист привреде али генерално гледано мере су добре – наводи наш саговорник.

Он истиче да је Влада најавила да ће и додатно да сагледава могућности помоћи предузетницима како би се сузбили негативни ефекти короне вируса на економију.

– Једна од таквих мера је и подршка када је реч о запошљавању младих који конкуришу за свој први посао. Верујем да Влада пажљиво прати ситуацију и сагледава могућности и за додатне мере којим би се привреди још више олакшао рад у условима у којима корона вирус не јењава – наглашава Атанацковић.

Горан Родић, потпредседник Грађевинске коморе Србије каже за Данас да све мере које је донела Влада, па тако и оне везана за банкарске гаранције, у случају грађевинске индустрије имају смисла само под условим да домаћа оператива почне да добија носећу улогу у великим инфраструктурним пословима у земљи.
– Kада би била носилац послова који се одвијају у земљи домаћа грађевинска оператива би зарађивала знатно више новаца него што је то случај сада, када углавном добија подизвођачке задатке. Руководећа улога у реализацији капиталних инфраструктурних послова домаћој оперативи би обезбедила егзистенцију, повећање плата запосленима и могућност да запосли нове раднике – наводи Родић.

Преостало још око милијарду евра

Влада Србије донела је Уредбу о утврђивању гарантне шеме као меру подршке привреди за ублажавање последица пандемије, која омогућава гаранцију државе за кредите укупне вредности до две милијарде евра. Ради се о кредитима са периодом отплате од 36 месеци и грејс периодом од девет до 12 месеци, при чему држава гарантује до 80 одсто износа задужења. До 15. јуна одобрена су 6.332 кредита, укупне вредности 526 милиона евра, укључујући и уговорене кредите којих је 4.996 у вредности од 365 милиона евра. Ради се на одобравању захтева за још 3.449 кредита укупне вредности 453 милиона евра. Привреди је на располагању још око милијарду евра у оквиру гарантне шеме.Данас

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.