Ко прска српске њиве глифосатом: Под окриљем ноћи уништени усеви

0

Уништен род кукуруза

Пољопривредницима из општине Сечањ под окриљем ноћи уништени су усеви. Сави Давинићу из Јарковца су непознате особе уништиле кукуруз на 13 парцела, а његовом колеги Иштвану Верешу из Неузине, уништен је сунцокрет на две парцеле.

У атару катастарске општине Бока, на којој су парцеле и Давинића и Вереша, страдала је још једна парцела, али њен власник није желео да се оглашава у јавности, објавио је портал „зрењанински“.

И Давинићев кукуруз и Верешов сунцокрет највероватније су испрскани тоталним хербицидом „глифосатом“.




Давинић је своје њиве обишао у недељу, 21. јуна, и имао је шта да види.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Мени је овог пролећа на једној парцели на исти начин уништено жито, али тада то нисам пријављивао. Мислио сам, добро, смириће се ти што то раде, а могу само да претпоставим ко је у питању. Ово сада је, међутим, превршило сваку меру. Неко је циљано уништавао моје њиве, јер имам једну парцелу од 1,5 ланца, а на другом месту већу. У том делу су страдале само моје. Пријавио сам случај полицији у Сечњу, а на питање на кога сумњам, рекао сам да ово није радила нека „боранија“. То се радило великим тракторима и прскао је неко ко је знао које њиве да уништава. Зна се ко има такве тракторе и ко њима тако вешто управља“, рекао је Давинић.

Он наводи да је отишао у пољопривредну инспекцију у Зрењанину, јер је желео да инспектор изађе на терен, како би имао документацију за суд.

„Инспектор ми је казао да је, да би инспекција изашла и урадила свој посао, потребно да платим 407.000 динара. Најлепше сам се захвалио. Мени је штета око 10.000 евра, а треба да платим 4.000 евра да неко изађе на терен. Приватно нећу никога да тужим. Нећу пропасти због овога, као што нисам ни до сада пропао, а било је прилика, али држава и сви надлежни морају да знају шта се у атарима дешава. Радим црквену земљу у закупу 21 годину, све плаћам редовно, поштено, а неки врше притисак на попа да им да земљу у закуп по много нижој цени. Ово је можда и последњи моменат да се анархији која влада у атарима стане на пут, јер како је кренуло неће се добро завршити“, упозорава Давинић.

Прочитајте још:  Чајничка Краснице спаси народ свој.




Додао је да су сада на потезу полиција и јавни тужилац.

„Ми смо пет сати снимали штету, све имамо на фотографијама и снимцима. Понављам, ја да се приватно судим, не пада ми на памет. Ово није мој проблем, ово је проблем друштва, система и, ако се нешто под хитно не учини, последице ће бити несагледиве“, напомиње Сава Давинић.

И Иштвану Верешу су уништени усеви. Страдале су му две парцеле под сунцокретом, а штету процењује на 1.000 евра.

„Ми смо потпуно незаштићени. Не могу да верујем да пољочувар у овом атару не може да контролише шта се дешава. Пријавио сам случај полицији и сада чекам да видим шта ће се даље предузети“, каже Иштван Вереш.



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *