ЕУ БЛОКИРАЛА ПРЕГОВОРЕ: „У Србији нема владавине права и борбе против криминала“

Александар Вучић

Само дан након што је Александар Вучић поручио из Брисела да ће Србија до 2026. године постати члан Европске уније, неколико чланица ЕУ је блокирало интеграције наше земље због ниског нивоа владавине права. Бивша председница Врховног суда Вида Петровић Шкеро и спољно-политички коментатор Бошко Јакшић оценили су да је та одлука очекивана јер су власти у Србији више пута упозораване да су владавина права и слобода медија на веома ниском нивоу, и да нема борбе против криминала и велике корупције.

Позивајући се на дипломатске изворе, РТС је јавио да Холандија, Белгија, Данска, Шведска, Финска, Немачка и Бугарска нису дале зелено светло за отварање Поглавља 2, позивајући се на недостатке и кашњења у реформама владавине права, и на недавни извештај Европске комисије о овој области.

Ова одлука значи да Србија први пут од почетка преговора о чланству неће отворити ниједно преговарачко поглавље током једног шестомесечног председавања ЕУ.

Седам земаља чланица било је чврсто при ставу да је напредак Србије у кључним областима владавине права већ дуже време недовољан да би омогућио позитивну одлуку о отварању поглавља. Према правилима преговора Србије и ЕУ, напредак у поглављима 23 и 24 о владавини права одређује и темпо напретка у свим другим поглављима, а земље чланице могу да успоре или чак суспендују преговоре у целини ако у овим кључним областима нема напретка. У досадашњем току преговора који су започели у јануару 2014. године, Србија је отворила свега 18 поглавља од укупно 35.
Спољно-политички коментатор Бошко Јакшић оцењује да су чланице ЕУ процениле да Србија не задовољава многе важне критеријуме за чланство у ЕУ, па су казале !зашто би онда дозволиле да се отвори једно неутрално поглавље које се тиче кретања радне снаге!.

– Ово можемо да сматрамо као оштро упозорење властима у Београду да не раде ништа на суштинским реформама, на стварању правне државе, јачању институција, на слободи медија и других људских слобода. Уколико власти у Београду најновије одлуке и ставове ЕУ прочитају и схвате на прави начин онда би могли да очекујемо и неку корекцију њиховог понашања, у шта нисам сигуран – каже Јакшић.

Европска комисија је недавно у свом новом шестомесечном извештају о стању у поглављима 23 и 24 била изузетно критична према стању у медијима у Србији, а констатовала је да и даље постоје притисци власти на правосудни систем.

– Морају се убрзати реформе у области независности правосуђа, борбе против корупције, слободе медија, домаћег поступања са ратним злочинима и борбе против организованог криминала“,стоји у тзв. „нон пејперу“, документу са захтевима који морају бити испуњени уколико Србија хоће да постане чланица ЕУ.

Европска комисија је констатовала и да увођење посебних одељења за сузбијање корупције у Вишим тужилаштвима почиње да даје резултате, али да „утицај на случајеве корупције на високом нивоу још није опипљив“. Додаје се да се од Србије очекују бољи резултати у борби против организованог криминала, као и у проактивнијим приступом у финансијским истрагама, одузимању имовине и запленама.
Влада Србије није за озбиљно схватила упозорења Европске комисије, па је одлука о обустављању преговора сасвим очекивана. Поставља се питање зашто је Вучић саопштио нацији да ће Србија постати члан ЕУ до 2026. године, и да ће до 2024. године испунити све обавезе када је већ сада актуелна власт у приличној мери скренула с европског пута. Ова одлука седам чланица ЕУ демантује и Вучићеве тврдње да је Косово и Метохија једина препрека на путу Србије ка ЕУ.

Бивша председница Врховног суда Србије Вида Петровић Шкеро каже да ми сами радимо на своју штету.

– Уместо да смо у претходном периоду нешто урадили на владавини права, сад смо дотле дошли да не можемо да отворимо ни поглавље које се тиче кретања радника. Власт мора да схвати да морамо да обезбедимо владавину права, да бисмо могли да стекнемо неки свој кредибилитет. Држава често доноси законе који не могу да се спроводе, јер направимо некакве скривене норме које апсолутно нису адекватне нашем степену развоја и које још више помажу корупцију – наводи Петровић Шкеро.

Бошко Јакшић каже да је Србија у овом тренутку неспремна за ЕУ, чак и да је ЕУ спремна за Србију.

– У Србији је направљен један паралелни систем у односу на систем вредности који би требао да нас уведе у ЕУ. И овај наш локални, паралелни систем функционише одлично, он је веома усавршен током напредњачке власти, а при томе се делимично наслонио и на легате претходних власти. Ми данас имамо усавршенију корупцију него што је била и имамо бахатију и бруталнију контролу медија него што је била… Зашто би се власт одрекла корупције или борила против корупције када од корупције живи политичка елита и велики број људи до којих је то дошло по капиларној корупцији која се претворила у ендемску. Овај изопачени систем у који је укључен велики број људи не види никакав разлог да себе мења – објашњава Јакшић.

И Вида Петровић Шкеро, која је цео радни век провела у правосуђу, тврди да у Србији нема борбе против велике корупције.

– Каква се борба против корупције води у Србији најбоље се осликава кроз предмете у суду. Ако ви кроз те предмете утврђујете само корупцију за нека ситна дела, то вам указује да немате стварну борбу против корупције. Ми немамо ничег великог процесуираног што би представљало главу корупције, као што су сумњиве приватизације или отварање великих међународних или домаћих тендера под окриљем власти – каже Петровић Шкеро и наводи да није оптимиста да ће се нешто набоље променити.

– Желим да верујем у будућност ове земље, да ће се једног тренутка нешто стећи у овој држави да се више не симулира испуњење услова да би се поглавља не само отворила него и затворила и, да кренемо напред. Али у овом тренутку не видим неку велику могућност да се нешто брзо и организовано уради – казала је она.

Бошко Јакшић сматра да власт Александра Вучића није једини кривац за лоше стање у држави.

– На жалост, све ово је у значајној мери омогућио и сам народ. За све ово што нам се дешава кривицу не сноси само узурпација власти од стране Александра Вучића, него се ради о томе да је њему то допуштено масовном акламацијом, у којој постоје елементи страха и уцена, али све то није довољно да се један зрео народ против тога не побуни. Очигледно је да смо ми једна недовршена земља и да овај народ веома мало зна о нечем што се зове демократија – закључио је Јакшић.Директно

2 Коментара

  1. Kasno reagujes evropo, posle ovoga podrzala si restrektivne mere jednog psihopate, doktora na satanistickoj szo listi i starletu na malim ekranima.
    Bagro satanisticka, bice svetlo na kraju tunela, dace Bog da se i Vama sve ovo vrati kao narodu

  2. @—–KOСОВО JE НА ПРАГУ ЕЗ.!!!

    Kad je babica porodila“tanjung starletu“uvidevsi rodjenog,babica rece:
    -Rodilo se djubre,izrod srpski i upusti ga na pod“slucajno“ali mali“busuci faraon-zvaljo….prezive“.
    BABICA JE KRIVA.!!!

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.