Либијски шеици траже да се у Москви врши расподела новца од продаје нафте

(Фото: © AP Photo / Hussein Malla)

Врховни савет шеика и старешина племена у Либији планира да у руској банци отвори рачун у циљу праведне расподеле профита од продаје нафте између свих Либијаца, саопштио је потпредседник савета ас Сенуси ел Халик.

Према његовим речима, либијска племена су против тога да сва средства од производње нафте иду на рачун Владе националног јединства. То је био један од главних разлога за блокирање рада налазишта нафте.

„Штавише, ми смо предлагали међународној заједници да отвори нови банковни рачун на који ће се уплаћивати сав доходак од продаје либијске нафте. Желео бих да се тај рачун отвори у Русији, како би сва средства од продаје нафте била на том рачуну и како би се касније расподелила равномерно између три региона у Либији“, рекао је ел Халик.
Он је додао да се та средства могу искористити за развој здравственог система, образовање и инфраструктуру Либије.
Ел Халки је прецизирао да се о отварању банковног рачуна разговара на преговорима са УН и међународном заједницом, додајући да они ипак желе да „Русија игра већу улогу у том питању него сада“.

Либијска национална нафтна компанија саопштила је 10. јуна да поново блокира највеће налазиште нафте у земљи – Шарара, неколико часова након што је почео са радом. Према подацима компаније, губици настали услед обуставе производње нафте у Либији премашују шест милијарди долара.

У Либији се настављају сукоби између Владе националног јединства на челу са Фајезом Сараџом, који контролише Триполи и територије на западу земље и кога подржава Турска, и Либијске националне армије на челу са Халифом Хафтаром, коме политичку подршку пружа Египат.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.