Америка се окренула против себе саме, време њене доминације је неповратно прошло

1
Бела кућа

(Фото: Пиксибај)

Глобално лидерство САД данас не само да слаби него доживљава потпуни крах. Вашингтон мора да призна да свет више не подсећа на историјски ненормалну епоху деведесетих година прошлог и прве деценије овог века. Покретачке силе, које су омогућавале америчку хегемонију, окренуле су се против ње, сматрају експерти који су говорили за „Форин аферс“.

Већ данас бројни знаци указују на кризу у светском поретку. Како пишу експерти у „Форин аферсу“, неусклађена међународна реакција на пандемију вируса корона и економски пад који је тиме изазван, поновно рађање националистичке политике и јачање државних граница наглашавају опасност политике председника САД Доналда Трампа, која је заснована на принципу „Америка пре свега“ и његовом одустајању од глобалног лидерства.

Предвиђања да ће Америка изгубити лидерство и да ће међународни поредак бити промењен одавно се могу чути, али су раније она била погрешна. Данас су се, међутим, оне покретачке силе, које су омогућавале америчку хегемонију, окренуле против ње: после затвореног круга погодних догађаја, који су некада доприносили јачању америчке моћи, почео је циклус догађаја који је нарушавају.




С растом утицаја великих држава као што су Кина и Русија, либерални међународни систем предвођен САД сада има конкуренцију у аутократским и нелибералним пројектима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Алтернативни системи подршке
Земље у развоју више нису принуђене да зависе од великодушне подршке Запада, јер сада могу да изаберу себи алтернативне „покровитеље“, сматрају експерти.

Нелибералне, често десничарске транснационалне мреже, иступају против норми либералног међународног поретка који раније нико није могао да наруши.

„Глобално лидерство САД не само што слаби него трпи потпуни пораз. И тај процес смањивања утицаја није цикличан него постојан“, сматрају експерти.

Прочитајте још:  Пожар на руској станици на Антарктику

САД и њихови савезници су у време једнополарног света заједно користили практични монопол на право да буду „покровитељи“. Немајући друге изворе подршке, земље су биле склоне томе да прихватају услове под којима им је Запад пружао помоћ.

Данас, међутим, Запад више нема монопол „покровитеља“: друге велике државе нуде алтернативне концепције међународног поретка, које привлаче многе лидере слабијих држава.

Годинама су бројни западни научници и политичари тврдили да је Пекинг и даље веран принципима и нормама међународног права које су поставиле САД. Данас, ипак, Москва и Пекинг, без обзира на вишедеценијско неповерење и супарништво, покушавају да преокрену међународну политику, пише лист.

„Кина и Русија сада директно оспоравају либералне аспекте међународног поретка, користећи институције и форуме који су формирани у таквом поретку. Оне стварају алтернативни поредак уз помоћ нових институција и органа, у којима имају већи утицај“, наводе експерти.




Према њиховом мишљењу, Кина и Русија су предводиле стварање нових међународних институција и регионалних форума у којима није предвиђено учешће САД и Запада, а као један од примера наводе БРИКС.

На иницијативу Пекинга и Мосвке формира се и мноштво нових регионалних организација за безбедност, међу којима је Савет за сарадњу и јачање поверења у Азији, Организација Уговора о колективној безбедности и друге.

Русија и Кина су, такође, иницирале формирање економских институција као што је Азијска банка за инфраструктурне инвестиције, којом управља Пекинг, и Евроазијски економски савез, који подржава Русија.

Две земље су 2001. године покренуле и оснивање Шангајску организацију за сарадњу, која се бави питањима јачања безбедности и доприноси сарадњи специјалних служби. Та организација, подсећа лист, два пута годишње организује и војне вежбе, а у њен састав су 2017. године, као пуноправне чланице, ушли Индија и Пакистан.

Прочитајте још:  Руски војници са фронта послали поруку мигрантима у Русији: Све видимо, све памтимо, а када победа дође - све ћемо вратити (ВИДЕО)

Аутори текста закључују да амерички политичари могу да се припреме за нови светски поредак након окончања глобалне хегемоније САД.

Ако успеју да сачувају језгро америчког система, власти САД ће успети да постигну то да се Америка не нађе међу губитницима у борби за нови међународни поредак.

Експерти, ипак, закључују да је постизање успеха неопходно да Вашингтон призна да свет више не подсећа на епоху деведесетих година прошлог и прве деценије овог века, коју су назвали историјском аномалијом.



Sputnjik

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Америка се окренула против себе саме, време њене доминације је неповратно прошло

  1. Па Трамп је и најавио да америка несме више да буде светски полицајац бропј 1 у свету и да је време да се америка окрене себи. Али потези саопштења пентагона су доказ да Трамп нема потпуну контролу над свим структуирама власти у његовом председничком систему.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *