Цигарете скупље за 10 динара, а ево шта све од данас има нову цену

0
Цигарете (Фото: Фото Depositphotos)

OД данас почињу да важе нове, увећане акцизе на нафтне деривате, цигарете, цигарилосе, течност за пуњење електронских цигарета, алкохолна пића и кафу. Како „Новости“ сазнају, то ће се одмах одразити на врло благи раст цена ових производа, осим цигарата, које ће највероватније бити у просеку за 10 динара скупље, али од друге и треће седмице јула, у зависности од произвођача. На основу ранијих корекција цена горива, може се закључити да нема правила како ће нове дажбине утицати на њихову висину.

Трговци нам откривају да су од данас поједина жестока пића скупља за 2,5 динара по литру, а пиво за 50 пара. Потрошачи ће 100 грама кафе плаћати 20 пара више.У јавности се спекулише да би поскупљење горива могло да утиче на скок цена многих намирница, али, како сазнајемо, засада нема основа за такве тврдње. Добављачи обично најављују корекцију цена пет дана унапред, а до сада на том списку нема основних животних намирница. Сокови појединих произвођача ће поскупети од два до пет динара, али због другог разлога, скока цене сировине.

Дуванџије се прилагођавају повећању цена два пута годишње, што је предвиђено акцизним календаром који је усвојен 2017. године. То подразумева да се на шест месеци увећава специфична акциза. Уз њу се на цену цигарета зарачунава и пропорционална акциза од 33 одсто цене, а на све то се додаје и ПДВ.Приликом прошлог померања, цена паклице је у просеку била виша за десет динара, а очекује се да ће тако бити и овога пута. Осим за цигарете, цене се усклађују и за резани дуван. Подсетимо, Србија мора да достигне стандарде ЕУ, који прописују да је висина минималне акцизе 90 евра на 1.000 цигарета. У Србији је сада око 60 евра, чиме наша држава спада у оне у којима су цигарете најјефтиније.

ОДЛОЖЕНА ПРИМЕНА

ПРИМЕНА нових акциза требало је да почне још 1. фебруара, али је одложена за 1. јун, а онда померена за још месец дана. Ове дажбине су усклађене са годишњим индексом потрошачких цена у прошлој години.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.