Студентски парламент постигао договор са Шарчевићем

1
Младен Шарчевић (Фото: Принтскрипт)

Студентски парламент Београдског универзитета саопштио је да је са министром просвете Младеном Шарчевићем договорено да студенти неће бити исељени из домова као и да ће они који су позитивни добити прилику да додатно полажу испите.

Наводећи да чекају усвајање свих договора, парламент је додао и да чека одговор на продужетак рока боравка у домовима и да су надлежним због тог захтева доставили списак завршетка јулског испитног рока за све факултете Универзитета у Београду.

Представници студентског парламента навели су да ће на следећој седници Сената БУ предложити усвајање обавезног додатног рока за све факултете, јер знају да га неки до сада још нису усвојили.

„Сматрамо да је доношење те одлуке хитно и да не сме бити у форми препоруке, нити да се као и до сада одлаже као тачка дневног реда“, наводи Студентски парламент.
Студенти који су заражени, како кажу, добиће прилику да додатно полажу испите из рокова које су пропустили, за шта ће се залагати Министарство.

За средњошколце који ће пропустити полагање пријемног испита одлука ће бити тек донета, наводи Студентски парламент и додаје да Министарство тражи начин како да изађе у сусрет том захтеву.

Министар је за Танјуг рекао да ће се у понедељак знати шта ће се догодити по том питању али да свакако нико неће бити оштећен.

Студентски парламент подсећа да број заражених студената из студентских домова у Београду, на основу података Завода за здравствену заштиту студената, износи 49.

Студенти који су заражени изоловани су у посебне објекте.

Председница студентског парламента БУ Маргарета Смиљанић рекла је за Танјуг да од почетка ванредног стања разговарају са свим надлежним за високо образовање и студентски стандард.

„Наши захтеви и молбе су делимично испуњене, настојимо да они буду испуњени. Нећемо дозволити да студенти буду исељени, да се дозволи мартовски сценарио“, рекла је Смиљанић.
Студенти наставили протест, изнели захтевеСтуденти су на Платоу испред Филозофског факултета наставили синоћ започет протест.

После окупљања на Платоу, студенти планирају да крену у шетњу ка згради Владе Србије да би предочили своје захтеве.

Један од представника студената Марко Радовић рекао је да након најаве министра Младена Шарчевића да ће студенти остати у домовима, они траже прецизирање да ли то значи да ће моћи да остану само за време јулског рока, пошто би то за њих било неприхватљиво.

Један од захтева студената је и да се омогући додатни испитни рок онима који због короне нису могли да полажу испите на време, али и још један рок за све студенте због целокупне ситуације која је била отежавајућа за све.

Студенти, такође, траже да им се омогући бесплатно тестирање на корону и лечење за оне који су заражени.

Захтевају и да представници студената у организацијама, као што је Студентски парламент, поднесу оставку, јер их не заступају на прави начин.

Уколико ови захтеви не буду прихваћени у догледно време, Радовић је рекао да ће студенти бити принуђени да поставе још један захтев, а то је бесплатна школарина за наредну годину.Спутњик

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.