ММФ препоручио да Србија ограничи раст плата и пензија у 2021.години

0

Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) проценила је да ће се реални бруто домаћи производ (БДП) за Србију смањити за три одсто у 2020. години, уз наводе да су власти брзо спровеле добро осмишљен пакет мера како би ублажиле последице пандемије.

Мисија ММФ очекује се да ће доћи до убрзања раста на шест одсто у 2021. години, али указује да би требало направити простор за увећање јавних инвестиција, а имајући у виду буџетске ризике, раст пензија и плата у јавном сектору у 2021. години треба да буде ограничен.

„Ад хок повећања пензија и једнократне исплате треба избегавати“, сматра Мисија ММФ.

Очекивано је да ће се јавни дуг, који је опадао пре пандемије, повећати у 2020. години, али ће остати испод 60 процената БДП и наставити да се креће опадајућом путањом у 2021. године, додаје се у саопштењу. Фискални пакет, који укључује повећане расходе за здравство, одлагање пореских обавеза, субвенције за зараде, универзалне кеш трансфере, као и државне гаранције за банкарске кредите малим и средњим предузећима је један од највећих међу европским земљама у транзицији, наводи ММФ у саопштењу после онлајн састанака са представницима српских власти од 24. јуна до 3. јула.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Народна банка Србије је допринела одговору на шок снижавањем референтне каматне стопе и убацивањем ликвидности у банкарски систем, као и увођењем тромесечног мораторијума на отплате банкарских кредита и другим мерама за очување монетарне и финансијске стабилности“, указује се у саопштењу.

Према њиховим проценама и имајући у виду пројектовани економски опоравак и привремену природу фискалних мера, требало би да буде могуће да се фискални дефицит смањи на око два одсто БДП следеће године.

Прочитајте још:  Оправдане су наде Срба у победу Русије у СВО

Шеф Мисије Јан Kес Мартејн навео је да су разговори са властима били конструктивни и постигнут је споразум на нивоу тима о политикама неопходим за завршетак четврте ревизије ПЦИ аранжмана. Споразум треба да одобре руководство и Извршни одбор ММФ.

Разматрање на Извршном одбору је оквирно заказано за другу половину августа 2020. године, рекао је Мартејн и истакао да је реализација програма, генералном у складу са договором. Значајно погоршање екстерног и домаћег економског окружења изазваног епидемијом ЦОВИД19, међутим, захтева промене циљева ПЦИ за остатак програма, који се завршава у јануару 2021. године, додао је он.




У том контексту, политике треба да наставе да се фокусирају на подршку економији за време кризе уз истовремено очување макроекономске и финансијске стабилности, адекватно управљање ризицима и заштиту рањивих група.

Мартејн наводи да је спровођење структурних реформи је успорено услед пандемије, па реформе да се ојачају администрирање пореза, системи зарада и запошљавања у јавном сектору, корпоративно управљање у јавним предузећима, као и да се развије српско тржиште капитала остају витално важне.

„Потребна је и темељна анализа цене електричне енергије како би се омогућило покривање трошкова. Поздрављамо напредак који је учињен ка завршетку приватизације Kомерцијалне банке и охрабрујемо даље напоре да се приватизује Петрохемија“, закључио је Мартејн.



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *