Путин о опоравку руске економије: Спасиће нас мигранти

2
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/ Gerard Julien/Pool/Maxppp out)

Руска економија, коју је погодио вирус корона и пад цена нафте, могла би да се опорави захваљујући мигрантима, рекао је председник Русије Владимир Путин.

„Русија је заинтересована за долазак миграната, али оних који су потребни држави. Не говорим о старијим људима, већ о младим, образованим, здравим људима који су спремни или да се образују и утичу на тржиште рада, или да одмах почну да раде, са потребним квалификацијама”, рекао је Путин на састанку са радном групом за припрему уставних амандмана.

Како је оценио, у неким државама је тај рад подигнут на „врло висок, солидан, скоро научни ниво”, преноси Спутњик.

И Русија то треба да уради, сматра Путин. Пре свега, држава је заинтересована за долазак људи са знањем руског језика и културе, јавља Танјуг.

„Што се тиче економије, потпуно је јасно да нам са развојем економије, већ фале радници. То постаје реалан објективан кочничар економског раста у земљи. То је један од озбиљних проблема”, рекао је Путин.

Нагласио је да је више пута давао налог Влади да реши овај проблем.

Додао је, међутим, да Русија мора да води рачуна да се доласком миграната не наруши социјална архитектура, да се права грађана Русије не прекрше.
Уставни амандмани спречиће грешке из доба СССР-а

МОСКВА – Амандмани на руски устав спречиће грешке какве су почињене у доба некадашњег Совјетског Савеза, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин, истичући да је уставна могућност отцепљења бивших совјетских република од СССР-а била „темпирана бомба”.

Како наводи Тас с, у интервјуу за телевизијску станицу „Русија-1”, Путин је рекао да је у устав СССР-а била уврштена Лењинова теза о праву република на отцепљење.

„То је темпирана бомба постављена још 1922. године, када је основан Совјетски Савез”, рекао је Путин, истичући да су то право републике имале и по каснијим уставима СССР-а.

„Свакако, требало би да избегнемо такве ствари. Апсолутно сам уверен да чинимо праву ствар усвајањем амандмана на садашњи устав – они ће ојачати нашу државност и створити услове за доследан развој наше земље у наредним деценијама”, рекао је Путин, јавља Танјуг.

Путин је такође рекао да он лично није аутор амандмана којим се забрањује отуђивање делова територије Руске Федерације, већ да су то предложили чланови радне групе задужени за израду амандмана.

Истичући значај уношења одредби којима ће уставом бити заштићен суверенитет Русије, Путин је рекао да су такве потезе одавно повукле многе друге земље, као и да у претходном уставу Русије није помињана неповредивост њене територије и забрана отуђивања територија.

Између осталог, према уставним амандманима, који су на снагу ступили јуче, највиши правни акт руске државе имаће примат у односу на међународно право, наводи Тас с.Политика

2 Коментара

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.