Француска и Немачка: Вучић и Хоти сложили се да нормализују односе уз потписивање споразума

0

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

„Нормализација односа између Kосова и Србије незаменљива је за безбедност и стабилност региона и од великог је значаја за перспективу приступања две земље у ЕУ“, поручили су у заједничком саопштењу француски председник Емануел Макрон и немачка канцеларка Ангела Меркел након данас одржаног самита Београд-Приштина. На њему су, под њиховим покровитељством, разговарали Александар Вучић и Авдулах Хоти. Нормализација односа подразумева потписивање „коначног правног обавезујућег споразума“ и „мере изградње поверења“ две стране.

После одвојених оглашавања српског председника и косовског премијера, и покровитељи данашњег догађаја, као трећа страна дали су свој коментар.




Подсећајући да је дијалог прекинут у новембру 2018, у саопштењу за јавност које преносе амбасаде ових држава, наводи се да су се Вучић Хоти сложили да наставе дијалог под покровитељством ЕУ, а са циљем „нормализације односа Србије и Kосова, уз постизање коначног правно-обавезујућег споразума“.

Своју сарадњу Вучић и Хоти „продубиће“ преко „многих области које су предложене у Берлинском процесу“, уз „једнако важне мере изградње поверења између две стране“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Макрон и Меркел охрабрују Вучића и Хотија да у „следећим месецима постигну суштински напредак“ а француски председник и немачка канцеларка „остаће ангажовани по овом питању“, а уз подршку ЕУ.




„Биће спремни да организују нови самит у каснијој фази преговора уколико буде био потребан“, наводи се у заједничком саопштењу две водеће европске земље.

Следећи термин за састанак је 16. јул, који је забележен као први састанак у Бриселу и организују га Жозеп Борељ и Мирослав Лајчак.

На данашњем видео самиту поред ове четворке, учествовали су и високи представник Европске уније за спољне послове и безбедност и потпредседник Европске комисије, Жозеп Борељ, као и специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак.

Прочитајте још:  Да ли је покренуто „косовско клизиште”?



КоССев

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *