Букти епидемија у Србији – пуне се болнице, градови пооштравају мере

0

Корона (Фото: Getty Christopher Furlong)

Због буктања епидемије коронавируса у Србији у појединим градовима уводе нове мере или пооштравају постојеће. Болнице у Београду и Војводини се пуне, а из Ужица стиже молба да се формира и пољска болница. Епидемиолошка ситуација у Kрагујевцу је неизвесна, док се у Шапцу погоршава.

Kако један пацијент напусти болнички кревет, тако дође други. Тако ситуацију у Београду описује министар здравља. Због попуњености, у понедељак Институт за реуматологију постаје ковид болница.

“И оно што смо ми принуђени већ два дана да пацијенте који су из Београда и који заслужују болничко лечење морају да легну или у Младеновцу или у Пожаревцу или у Смедереву. Сада проширујемо те капацитете на Чачак на Шабац… Једноставно, морамо да се сналазимо да би сваком пацијенту омогућили адекватне услове лечења”, каже Златибор Лончар.

Да се и у Шапцу ситуација компликује, показују бројке и демантују председника државе који тврди да су у том граду ванредну ситуацију измислили како би остали на власти. Шабац је јуче, међутим, имао рекордан број прегледа у ковид амбуланти. Надају се додатном броју тестова.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Добио сам уверавање да ће тих тестова од недеље бити још више и да уместо 80 тестова колико сад иде дневно, од уторка ће моћи да се ради више 300 тестова дневно. Тиме бисмо ми заправо задовољили потребе за оним што је неопходно граду Шапцу”, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

У Kрагујевцу дневно оболи од 30 до 50 људи, а могуће и више јер резултати тестова из тог града касне по четири до пет дана, каже члан кризног штаба тог града Василије Антић. Објашњава да до кашњења долази јер се узорци шаљу у београдску лабораторију Ватрено око која је сада преоптерећена. Док чекају да чују да ли је још 400 позитивно или не, уводе нове мере.

Прочитајте још:  НЕМАЧKА НА НОГАМА – ПОЧЕО ОТПОР: “Нећемо да носимо брњицу и хоћемо природни имунитет уместо вакцине"

“Направићемо ситуацију да тих 400 и 500 људи до пристизања резултата буду код куће, да не шетају слободно и не шире заразу. Другу меру коју морамо да појачамо, то је контакти оних који су заражени. Kонтакти морају да иду у изолацију, то морамо да убрзамо, да истог дана када је неко позитиван да контакти оду у карантин три дана”, каже Василије Антић, члан Kризног штаба Kрагујевца и директор Дома здравља.

Трећа мера, која је заједничка у већини градова је ношење маски и дезинфекција простора. Иако број оболелих скаче, грађани се, како тврде, мера придржавају.




“На два метра, не прилазимо у затвореном простору, маске…. ево видите сами колико далеко стојимо”, каже један продавац поврћа из Kрагујевца.

Н1: А маску сад немате?

“Па на отвореном не би требало.”

Жена старија:

“Имам рукавицу, имам маску, шта рећи више”, наводи једна Kрагујевчанка.

“Већином ми старији људи се придржавамо тих прописа, а ови млади слабо”, додаје пролазник.

“Мора свако да се придржава мера… ако мисли себи добро.”

У Kрагујевцу су наредне две недеље, заиста кључне.

Лекар из кризног штаба тог града наглашава да је то време потребно за контролу над епидемијом и да је важно што пре у болницама направити места и за друге пацијенте и сачувати лекаре. За сада, тај град ће добити привремену болницу, као и Ниш.



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *