Ердоган обећава да ће „ослободити“ највећу исламску светињу у Јерусалиму

1

Читање Кур’ан у Аја Софији и турски председник Р. Ердоган на видео линку. Фото: YоуТubе

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган обећао је да ће након „васкрснућа Аја Софије, ослободити џамију Ал Аксу“ у Јерусалиму, пише „Јерусалим пост“, позивајући се на сајт председника Турске.

Како наводи лист, на сајту председника пише да је „васкрснуће Аја Софије корак који направљен вољом муслимана из целог света… Васкрснуће Свете Софије је васкрснуће ватре наде муслимана и свих у понижених, потлачених, угњетених и екслоатисаних“.
Лист наглашава да је „говор председника који је био одржан на турском језику био нешто другачије преведен на арапски и енглески језик, како би се, изгледа, сакрио став Анкаре о Аја Софији и шири програм (Владе)“.




Осим тога, „Јерусалим пост“ је нагласио да се у обраћању на арапском језику говори о претварању Аја Софије у џамију као делу „враћања слободе Ал Акси“. По мишљењу листа, то значи да би „Израел требало да изгуби контролу над старим градом у центру Јерусалиму у којем се налази Ал Акса“.

Штавише „Јерусалим пост“ пише да „председник Турске повезао одлуку око статуса Аја Софије са препородом ислама у Бухари у Узбекистану и Андалузији у Шпанији“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Терминологија која повезује Ал Аксу у Јерусалиму са Аја Софијом и Шпанијом је нека врста кодиране терминологије за ширу религиозну, милитаристичку агенду на Блиском истоку. У турској верзији се не помиње Шпанија“.
Подсетимо, турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао је 10. јула указ о претварању Аја Софије у џамију. Овим указом укинута је одлука турских власти из 1934. године да се ова светиња претвори у музеј. Прва молитва биће одржана у петак, 24. јула.

Прочитајте још:  Гори зграда Светског трговинског центра у Бриселу (Видео)



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *