Сад се види зашто су важни домаћи инвеститори

0

(Фото: Pixabay)

Тренд опадања директних страних инвестиција ће се наставити и зато је неопходно створити услове за раст домаћих приватних улагања, оценио је главни економиста Фискалног савета Данко Брчеревић.

Kако је рекао, директне стране инвестиције у Србији у априлу, када је свет захватила здравствена криза, смањене су за преко 30%.

Он је за Бету рекао да су априлу ове године нето директне стране инвестиције у Србији износиле 240 мил ЕУР, а да су у истом месецу 2019. године та улагања износила 355 мил ЕУР.

Увећањем домаћих инвестиција би се умањили шокови у привредном расту у великим кризама када падају директна страна улагања.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Укупне инвестиције, стране и домаће у Србији и пре кризе нису биле довољне за већи привредни раст и тек у последње две године су премашиле 20% бруто домаћег производа (БДП), а у земљама централне и источне Европе у периоду значајног раста биле су 25%БДП-а”, рекао је Брчеревић.

Уз то, у Србији, према његовим речима, у оквиру укупних инвестиција постоји велика асиметрија између домаћих и страних улагања.

У земљама централне и источне Европе уобичајено је, како је рекао, да стране инвестиције чине 5% до 6% БДП-а, а у Србији у последње три године оне су биле више од 7% БДП-а, а то значи да су инвестиције домаћег приватног сектора изузетно ниске.

Разлог за мала улагања домаћег приватног сектора је, како рекао Брчеревић, неповољан привредни амбијент, пре свега висока корупција и недовољна владавина права због чега се домаћи предузетници суздржавају од инвестирања.

Прочитајте још:  КФОР: Ситуација на КиМ мирна али нестабилна




“Стране директне инвестиције су у Србији надпросечне, јер су те компаније орјентисане, не на домаће него на страно тржише, зато што су им на располагању државне агенције које им помажу да се изборе са домаћом бирократијом, а често користе и пореске олакшице и државне субвенције за отварање радних места”, рекао је Брчеревић.

Сада кад је, према његовим речима, готово извесно да стране директне инвестиције због кризе неко време неће бити довољне да помажу привредни раст, добра политика за 2021. би била да држава повећа своје инвестиције у инфраструктуру како би надоместила тај мањак.

У кризама, сличним овој се, како је рекао, показује колико је важан стимулативан амбијент за домаћа приватна улагања: владавина права и ефикасно правосуђе, сузбијање корупције, изграђена инфраструктура и други предуслови како Србија не би толико зависила од променљивих услова и шокова на међународном тржишту.



БетА

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *