Економисти: Железара смањила производњу, пашће и српски извоз

Железара у Смедереву (Фото Танјуг)

ХБИС група, која је власник железаре у Смедереву, угасила је једну од две високе пећи и преполовила своју производњу након што је пад међународне тражње челиком умањио српски извоз за око 100 милиона евра, пише Политика.

Kако преноси овај дневни лист, када је извоз пао за трећину на међугодишњем нивоу, на око 211 милиона евра, Kинези су пећ ставили у режим „тихог хода“ и преполовили производњу највећег извозника Србије.

„Разлози гашења високе пећи број 1 у компанији ХБИС Србија јесу утицај квота на извоз нашег челика у земље Европске уније и смањена потражња за челиком на тржишту, јер су многи наши клијенти обуставили производњу услед пандемије ЦОВИД-19“, образложили су у ХБИС-у за Нову економију.
Љубодраг Савић, професор Економског факултета, каже да пандемија јесте довела до глобалних поремећаја, као и да ништа од наведеног није неочекивано, када се удружи са квотама које је Европска унија увела на увоз челика.

„Ако је једна пећ на тихом ходу, то практично значи да могу највише да произведу милион тона челика. То ће се одразити на извоз, али и на раст српског БДП-а, јер је железара имала значајно место у његовом генерисању“, каже Савић.

Он је подсетио и да смедеревска челичана запошљава 5.500 радника.

„У сваком случају, добар део радника више нема шта да ради. Да ли ће они ићи на плаћено одсуство од 60 одсто плате или ће некога привремено отпустити, можемо само да нагађамо. Нешто ће променити што се тиче запослених јер није нормално да половина фабрике не ради, а да сви остану као да се ништа није десило“, каже Савић.

Професор Економског факултета у Београду, иначе, није оптимиста када је реч о позитивној стопи раста српске привреде.
Железара је заслужна за преко три одсто домаћег БДП-а и њено „искакање“ из система не може да прође без последица.

Kинеска компанија ХБИС је пре две године скинула Фијат са првог највећих извозника Србије, када је смедеревски челик продала у свету за око 800 милиона евра.

Чак и прошле године, када је Европска унија увела квоте на увоз челика, она је задржала прву позицију и извезла челик у вредности око 600 милиона евра.

У најновијем броју часописа „Макроекономске анализе и трендови“, аутори су запазили и да се утицају квота за челик придружио и пад тражње у ери пандемије.

Додаје се и да је производња сировог гвожђа, челика и феролегура смањена је за 42 одсто.Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.