Ердоган шокирао новом изјавом: Мехмед Освајач је био лидер православних хришћана

1

Ердоган (Фото: Sputnik / Сергеј Гуњејев)

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је султан Мехмед Освајач (освајач Цариграда 1453. године) био лидер и владар православних хришћана, наводи лист Skai.gr.

У свом обраћању партијским чиновницима, он је нагласио да ће „џамија Аја Софија бити отворена за јавност као што су то Плава џамија и Сулејманија“.

Ердоган је навео да је „султан Мехмед Освајач био лидер православних, он им је био владар… И ми имамо римску Православну цркву. Аја Софија је била џамија, затим претворена у музеј и сад је поново постала џамија“.




Подсетимо, турски председник Реџеп Тајип Ердоган потписао је 10. јула указ о претварању Аја Софије у џамију. Овим указом укинута је одлука турских власти из 1934. године да се ова светиња претвори у музеј. Прва молитва биће одржана у петак, 24. јула.Аја Софија је споменик светске културне баштине и многе земље света су апеловале на Турску да не учини оно што је наумила, јер ће тиме довести до раскола између хришћанског света и Турске.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Аја Софија (Света Софија) је изграђена у шестом веку за време цара Јустинијана. Представљала је симбол православља, али и моћи Византије све до пада Цариграда 29. маја 1453. године када је турски султан Мехмед Други Освајач ушавши у град обавио молитву у овог богомољи. Тиме је симболично постала џамија, а Цариград престоница Османске империје.



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ердоган шокирао новом изјавом: Мехмед Освајач је био лидер православних хришћана

  1. Ovaj manijak treba da odgovara pred sudom casnih ljudi. Prvo, turci, te horde divljaka sto su se stustili nekad sa Kavkaza i opoganila evropu i sire, koji su unazadjivali svet vise vekova, treba da se odjure u divljine iz koje su potekli. Igleda da je Putin kumovao da ovaj idiot pobenavi, znaci da njemu treba da cestitamo sto izgubismo Aja Sofiju od divljackih antihrista !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *