Криза у САД: Пада приход од пореза, трошкови због короне експлодирали, највећи дефицит у историји

(Фото: AP Photo / Matthew Dae Smith)

САД потреса тешка криза: у јуну су оствариле највећи месечни буџетски дефицит у историји пошто је потрошња на програме за борбу против рецесије због вируса корона експлодирала, док се приход од пореза смањио јер је много људи остало без посла.

Америчко Министарство финансија пријавило је да је дефицит у јуну био 864 милијарде долара, што је више од месечног дефицита у априлу, који је износио 738 милијарди долара, преноси Танјуг.

Тај износ је повезан и са хиљадама милијарди долара које је Конгрес обезбедио како би се ублажио утицај распрострањених прекида рада, до којих је дошло у настојању да се ограничи ширење пандемије вируса корона, пише АП.
За првих девет месеци ове буџетске године, која је почела 1. октобра, укупан дефицит је 2,74 хиљаде милијарди долара, што је такође рекорд за тај период.

Тиме су САД на добром путу да достигну дефицит од 3,7 хиљаде милијарди долара за целу годину, што предвиђа конгресни буџетски одбор.

Тај укупан износ би премашио претходни највећи годишњи дефицит од 1,4 билиона долара 2009. године, када је власт трошила много новца како би извукла земљу из рецесије, коју је проузроковала финансијска криза 2008. године.Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.