Путовања поново онемогућена – ЕУ затворена за грађане Србије најмање две недеље

(Фото: Shutterstock)

Амбасадори земаља чланица Европске уније скинули су Србију са листе безбедних земља за чије грађане важи препорука да могу да пређу преко спољних граница Шенгена, јавља дописник агенције Танјуг из Брисела.

Србија је, заједно са Црном Гором, скинута са листе Савета ЕУ због погоршане епидемиолошке ситуације у земљи.

Одлука ће важити најмање две недеље, пошто ће се о могућности поновног отварања спољних граница ЕУ за грађане Србије разговарати поново за 14 дана.

Листа коју су ажурирали амбасадори ЕУ представља препоруку за земље чланице приликом одлучивања о томе за које треће земље ће бити отворене њихове границе.
У Савету ЕУ наглашавају да препорука „нема законски карактер“, а да су земље чланице „одговорне за примену садржаја препоруке“.

„Земље чланице могу, транспарентно, поступно да подижу ограничења на путовања само за земље са листе. Оне не би требало да одлучују о укидању рестрикција на путовања за земље које нису на листи пре него што се то координисано не договори“, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.
У Европској комисији објашњавају да су рестрикције за путовања у надлежности земаља чланица, које могу да одлуче за које ће земље са усвојене листе отворити своје границе, али и које ће мере (карантин, самоизолација или тестови) примењивати на путнике када је у питању заштита јавног здравља.

Грађани оних трећих земља, укључујући сада и Србију, које нису на листи, нису и аутоматски блокиране за путовања у ЕУ.

Свима који имају држављанство ЕУ или боравишне дозволе, члановима њихових породица и онима који имају оправдан разлог путовања и даље ће бити дозвољена путовања у зону Шенгена.Танјуг

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.