Упозорење да Балкану прети сиромаштво: Србију могу извући само агресивне мере

1

Сиромаштво у Србији (Фото: Весна Веизовић/ Васељенска)

Да би се Србија носила са повећањем сиромаштва које Светска банка предвиђа за цео Балкан услед пандемије коронавируса, неопходне су нове агресивније мере, пре свега у виду пореских и других олакшица, али и у домену социјалне заштите, сматра економиста Борислав Боровић.

Процене Светске банке су да ће привредна криза изазвана Ковидом 19, ако владе не предузму мере, на Западном Балкану у сиромаштво отерати најмање 400.000 људи, а ако потраје дуже, чак 950.000.

Пре кризе са короном та банка је проценила да отприлике једна петина становништва у овом региону живи у сиромаштву. У садашњој ситуацији када Балкан више не може да рачуна на дознаке, односно новац који шаље милион људи са ових простора који раде у Европи јер су у доброј мери остали без посла, породицама које су пре кризе биле близу сиромаштва, прети прелазак у категорију сиромашног становништва.




Према анализи Светске банке, сиромаштво у Србији ће порасти између два и четири одсто, зависно од дужине трајања пандемије и достићи ће ниво из 2016-2017. године. То значи да би број сиромашних порастаo за 125.000 до 327.000 грађана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шта може држава против раста сиромаштва

По оцени Боровића, владе држава Балкана, поред почетних мера за економски опоравак, морају да учине додатни, много већи напор у спашавању армије сиромашних.

Он подсећа да се у Србију много грађана вратило из иностранства где су радили и садашње забране кретања ће значити да остају без посла, па је могуће да ће се и један део њих придружити грађанима који су и пре кризе били сиромашни и онима који су то у међувремену постали.

Прочитајте још:  АНАТОМИЈА БРЗЕ ПРЕДАЈЕ: ОД „ДЕМОКРАТСКИХ ПРОТЕСТА“ ДО СУОЧАВАЊА СА ЛОМПАРИЗМОМ




„Србија је унеколико ублажила економске штете од пандемије, али мора доста агресивније да уђе у нове мере. Пре свега у фискалној области попут смањења пореза на зараде, али и циљаних олакшица за фирме у гранама које су највише погођене кризом. Треба стимулисати отварање нових породичних фирми у циљу стварања нових радних места, кроз ослобађања од пореза, бар у периоду када ће пандемија трајати“, мишљење је саговорника Спутњика.

Да много већи број људи у Србији не би склизнуо у сиромаштво, мора се, сматра он, радити на економском опоравку и отварању нових места. У исто време се, у међувремену, треба побринути за оне који су испод линије сиромаштва. Ту, каже Боровић, чекања не сме да буде јер се ради о голој егзистенцији тих људи.

„Социјална заштита никада није била потребнија и новац се једноставно за ту сврху мора наћи. На једној страни, морају се наћи механизми помоћи код плаћања комуналних и социјалних услуга и на другој, обезбеђење голе егзистенције, дефинисати неопходну социјалну заштиту. Зашто не и кроз отварање нових народних кухиња“, сугерише овај економиста.

Не треба, како каже, инсистирати на нормалности у ванредним приликама, него се ухватити у коштац са егзистенцијалним проблемима. Србија има ограничење деловања НБС кроз Закон о Народној банци, а то је велика штета, јер би то био идеалан начин да држава кроз задуживање према својој централној банци, релативно лако изађе из ових проблема, закључио је Боровић.



Мира Канкараш Тркља / Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Упозорење да Балкану прети сиромаштво: Србију могу извући само агресивне мере

  1. KRAJNJE JE.VREME DA NAROD POCNE DA GLEDA U FRIZIDER A NE U TV-PINK.
    POSLE.70-ak godina”ODUZETI PRAVO GLASA PENZOSIMA”za dobrobiy mladjim pokoljenjima…!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *