(Фото: Pixabay)

Председник Србије забринуто констатовао да ће наредна три дана бити повећан број новооболелих што се поклапа с протестима организованим у Београду, Новом Саду и другим градовима.
Ми смо у разговорима са једном земљом, везаним за вакцину. Тестирање је завршено и даје се угроженима. Ми се надамо да пре краја ове године можемо да имамо ту вакцину, која би била спас за Србију у потпуности, и за економију и за целу земљу, рекао је председник Србије Александар Вучић

приликом посете градилишту Института за кардиоваскуларне болести Дедиње 2 у Београду истог дана када је Кризни штаб донео одлуку о обавезном ношењу маски и на отвореном простору.

Додао је да Србија гледа да буде у првих 30 земаља које ће набавити вакцину против короне.




– Београд и Нови Сад опет воде у броју новозаражених, ту нема дилеме. Ми више не знамо где да смештамо људе, али тражимо решење. Оно што је у нашој моћи, радимо, али не разумем друге који не брину о здрављу нације. Данас ће сигурно бити већи број него јуче – додао је Вучић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Забрана окупљања

Указао је и да се мора убрзати издавање резултата тестирања.

– Требало би и да резултати тестова стижу брже и морамо да све убрзамо тако да резултати стижу до 24 сата – истакао је председник Србије.

Вучић је изјавио је да се, после три дана у којима је било мање заражених од короне, сада поново бележи повећање броја заражених и да то кореспондира са протестима који су били организовани у Београду, Новом Саду и другим градовима.




– То је тачно пет или шест дана после протеста, и то ћемо имати наредна три дана, док не прође време када су се људи окупљали. То је било потпуно бесмислено, али коме сада то да објашњавате – нагласио је српски председник.

Кризни штаб за заштиту здравља становништва за заразне болести ЦОВИД-19
донео је одлуке о забрани окупљања на јавним местима у затвореном и отвореном простору за више од десет људи. Ово се односи на целу територију Републике Србије. За време боравка на јавним местима, између окупљених мора постојати дистанца од један и по метар, односно свака особа мора заузимати минимум четири квадратна метра. Мера која се тиче заштитних маски и која је на снази у Београду проширена је на целу државу, без изузетка. Заштитне маске обавезне су и на отвореном простору, на местима на којима није могуће обезбедити растојање од један и по метар, попут редова испред продавница, апотека, аутобуских и возних стајалишта и слично. На свим осталим јавним местима на отвореном простору, препоручује се ношење заштитних маски. Све ове мере важиће од петка 17. јула 2020.

Прочитајте још:  Око 12 одсто струје "нестане" на путу до потрошача

Колико је ситуација драматична обелоданио је анестезиолог из ковид болнице „Драгиша Мишовић“, др Предраг Стевановић. Према његовим речима, од 40 до 80 одсто пацијената не успе да се излечи ако заврши на респиратору. Он истиче да ЦОВИД-19 има много појавних облика и да је могуће срести две особе које су се заразиле на истом месту од којих један прође с лаком клиничком сликом, док други заврши на респиратору.

Млади на удару

Букнуло је још једно жариште, а то је Сремска Митровица. И у том граду је уведена ванредна ситуација и из превентивних разлога, односно због близине Шапца који је означен као жариште.У митровачкој болници смештено је око 80 оболелих. Разлог појаве новог жаришта је, највероватније, близина Шапца где се на дневном нивоу открије стотину новооболелих, што је приближно броју за прва три месеца од појаве овог вируса.




– Поред симптома који се најчешће срећу код одраслих као што су повишена телесна темепература, кашаљ, отежано дисање, деца могу да имају гастроинтенстиналне тегобе као што су повраћање и пролив – каже проф. др Владислав Вукомановић, заменик директора Института за мајку и дете „Др Вукан Чупић“, додајући да у овом тренутку ниједно дете у овом Институту нема доказану инфекцију корона вирусом. Раније их је било осморо, али на срећу ниједно није имало тежу клиничку слику.

Директор Клинике за инфективне и тропске болести у Београду др Горан Стевановић изнео је фрапантне податке о опаком вирусу. Упозорио је да највећи проценат асимптоматских случајева који иде и преко 40 одсто је код млађих тинејџера и у дечјем узрасту.

Прочитајте још:  Како у тами видети светлост

– Преминуо нам је дечко 1994. годиште, без хроничних болести. То су страшне ствари, али и даље код мене на Вождовцу сваког дана гледам да се млади окупљају у зградама, у групама возе лифтовима, једни до других, нико маске не носи. Клиника је пуна младих људи, али многи у Србији то и даље не схватају – наводи др Стевановић.

Имунолог Срђа Јанковић је истакао да је ситуација таква да треба избегавати окупљање, држати дистанцу, носити маске и водити рачуна о хигијени руку. Од тога како ћемо колективно спровести ове мере, зависи како ће ситуација да се одвија, нагласио је овај стручњак:

– Знамо да је овај вирус више пута изненадио и научнике и лекаре у свету, а знамо да ове мере проверено штите и сигурно да од тога (придржавања мера) највише зависи.




Сва места за кисеоник попуњена
Институт за реуматологију Србије, који је ушао у ковид систем, примио је прве пацијенте оболеле од корона вируса. Примљено је 40 пацијената, а тренутно се већ спрема нових 28 места за прилив нових болесника, рекао је директор ове установе проф. др Немања Дамјанов.

– Сва места са кисеоничком потпором су попуњена, а ево сада монтирамо још 28 кисеоничких линија које смо добили јутрос и биће спремна у току преподнева. Тренутно су све кисеоничке линије попуњене – казао је Дамјанов.

Критично у Војводини
С обзиром на то да је повећан број пацијената, Клинички центар Војводине је принуђен да проширује своје капацитете и отвара четврти ковид центар на Клиници за урологију, Клиници за максилофацијалну хирургију и Клиници за пластичну хирургију. У КЦВ се хспитализују пацијенти с тешким формама болести и све тежим општим стањем. Највећи број хоспитализованих пацијената је с подручја Новог Сада, затим следе пацијенти из Врбаса, Суботице и осталих места у Војводини, кажу у КЦВ.

Прочитајте још:  Преминула Лепосава Стојановић, једна од последњих Српкиња у Приштини

Тешко и у Српској
У Републици Српској, у последња 24 часа тестирано је 464, а вирус короне је потврђен код 86 особа. Највише их је из Бањалуке, Вишеграда и Источног Новог Сарајева. Једна особа је преминула. До сада је у Републици Српској потврђено 3.340 случаја вируса корона, а преминуло је укупно 142 особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона.




Упозорење др Кона
И епидемиолог др Предраг Кон је забринут због лоше ситуације у читавој земљи.

– У овом тренутку немамо чврсте податке да се ситуација побољшава, без обзира на то што је смањен регистровани број, бар на дневном нивоу. Мене то не охрабрује јер су дупке пуне болнице и има људи на респиратору. Рано је говорити о побољшању. Ковид амбуланте и респираторни центри су под великим притиском, има велики број оних с респираторним тегобама, код којих се открива зараза – истакао је др Кон.

Ми смо, како истиче, у крајње озбиљној ситуацији која захтева велику помоћ комплетном здравственом систему.

– Треба да помогну сви грађани коришћењем маски, избегавањем скупова, поготово организованих, али и приватних, избегавањем контакта. Отприлике половина се заразила на неком од тих скупова – напомиње Кон.

Према његовим речима, маске могу да помогну само ако их сви носимо:

– У затвореном простору је то врло значајна помоћ. Ако постоји шарено, неко носи, неко не. Онај ко је старији, хронични болесник и носи, штити себе само 30 одсто.

Нада С. Прерадовић – Вести



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *