Захарова: Решење за Косово само уз сагласност УН и у складу с интересима народа Србије

1
захарова

Захарова (Фото: REUTERS/Maxim Shemetov/Files)

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да званична Москва подржава напоре председника Србије Александра Вучића у циљу проналажења решења за питање Косова и поновила да се Русија залаже за решење у складу са интересима Србије, Резолуцијом СБ УН 1244 и међународним правом.

„Ми подржавамо напоре председника Вучића који су усмерени на мирну нормализацију ситуације, у оквиру дијалога Београда и Приштине“, рекла је Захарова.

Она је на редовном брифингу за новинаре, управо у дану када се у Бриселу после 20 месеци наставља дијалог Београда и Приштине, подсетила да ЕУ као посредник у дијалогу треба свој посао да обавља савесно и да обезбеди примену постојећих договора а у првом реду формирање Заједнице српских општина.




„На жалост, констатујемо да приштинске власти већ седам година саботирају своје обавезе када је реч о формирању ЗСО. Управо из тог угла гледамо на обнављање дијалога између две стране, прво у формату видео-конференције 12. јула а потом и директан састанак у Бриселу који се одржава данас“, рекла је Захарова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Она је навела да је одржавање састанка постало могуће након што је Приштина укинула антисрпске дискриминационе царине које су на снази биле годину и по дана.



Захарова је нагласила да промене позиције Русије по питању Косова нема.

„Залажемо се за то да Београд и Приштина постигну решење који ће бити одрживо и узајамно прихватљиво, а у складу са Резолуцијом 1244. То решење пре свега треба да буде у складу с међународним правом. Оно мора да добије сагласнот СБ Уједињених нација и да узме у обзир, пре свега, интересе народа Србије“, закључила је Захарова.

Прочитајте још:  Србија на аукцији продала државне обвезнице за више од 37 милиона евра



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Захарова: Решење за Косово само уз сагласност УН и у складу с интересима народа Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *