КАЗАНОВА је тврдио да ово пиће ВРАЋА МУШКУ СНАГУ, убија и ВИРУСЕ и доступно је у СРБИЈИ

0

(Фото: Руски травар)

“Добар квас је за здравље спас”, – кажу Руси, и нимало не претерују. Стотинама година овај напитак је спашавао људе од опаких болести, међу којима су тифус и колера. У трећем милениуму квас још увек остаје омиљено пиће за Русе. У свакој кући га праве на свој начин, а сачувани су и стари рецепти манастирских и царских квасева.

Када је Ђакомо Казанова 1765. године путовао у Москву, био је исцрпљен због лоших путева. Спора вожња у кочијама по блату и рупчагама замало је убила познатог авантуристу, али снага му се брзо вратила чим је попио мало освежавајућег напитка који се звао “квас”.

Казанова је био одушевљен квасом!
– Ово пиће ме је одушевило! Оно је много боље чак и од константинополског шербета. У Русији све газде инсистирају да њихове слуге пију овај укусан и храњив напитак уместо воде… И јефтин је – само рубаљ за велико буре – писао је Казанова у мемоарима.




Квас од рена повећава сексуалну снагу.
И дан данас квас (посебно од рена) у Русији сматрају одличним средством за повећање сексуалне снаге. Осим тога, овај исцељујући напитак се користи као лек и превентивно средство против многих болести.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Као што је приметио Казанова, квас су у Русији пили чешће него воду. Конзумирање сирове воде могло је да постане узрок стомачних тегоба, а понекад и опасних епидемија док је квас благотворно деловао на рад желудца и црева.

Квас уништава бактерије тифуса и колере!
Руски научници су касније схвхатили да квас брзо уништава бактерије тифуса и колере.

Прочитајте још:  Чудо народне медицине: Овај напитак чува здравље срца, избацује токсине и топи масне наслаге у рекордном року!

И у Совјетском Савезу овај напитак је био веома цењен. Лети у сваком граду на сваком ћошку је стајала мала жута цистерна са квасом, испред које је увек чекао велики ред људи.




Лети су на улици цистерне са квасом.
Сада многе фабрике у Русији производе овај тонизирујући напитак, али чести су случајеви продаје лажног “хемијског” кваса, зато многи Руси, као и њихови преци, још увек праве народни еликсир по сопственим рецептима.

Шта све лечи квас

Класични квас од ражи садржи витамине, важне микроелементе и аминокиселине. Спречава развој штетних бактерија, избацује из организма токсине, побољшава метаболизам и ојачава имунитет. Квас се препоручује код болести желудачно-цревног тракта. Повољно утиче на рад кардиоваскуларног и нервног система, повећава тонус и издржљивост.

Квас помаже у борби са хипертензијом, диабетесом, глаукомом и катарактом. Ако се напитак прави на основу лековитог биља, његова својства се знатно повећавају.

Квас од рена

Килограм ражаних двопека прелијте са пет литара кључале воде. Оставите четири сата да одстоји па процедите. Додајте у напитак пола чаше шећера, 40 г пивског квасца, 100 г меда и 150 г изренданог рена.

Квас се увек чува у стакленим боцама.
Све добро промешајте па оставите да одстоји 6-8 сати. Након тога преспите квас у боце од дебелог стакла или пластике. Додајте у сваку боцу мало сувог грожђа. Немојте ставити поклопац док не приметите мехуриће. Након тога затворите боце и ставите у фрижидер да одстоје још 24 сата.

Воћни квас

У пет литара воде додајте две чаше шећера. Кувајте пет минута па охладите. Додајте у напитак килограм иситњеног воћа (јабуке, крушке, кајсије, вишње и т.д.) и 20 г квасца. Добро промешајте па оставите два дана да одстоји на топлом месту. Након тога преспите квас у стаклене боце па охладите.

Прочитајте још:  Лечи кожна обољења, проширене вене и смањује ризик од рака: Уље ове биљке свако треба да има у кући!




Квас од лековитих трава се прави као воћни.
На исти начин можете направити квас од лековитих трава. У овом случају уместо воћа додајте у напитак 1 л претходно направљеног чаја од нане, камилице, шипурка или другог биља које вам одговара.

Царски квас

Две чаше ражаног брашна и пола чаше ражаног слада прелијте са 250 мл кључале воде. Направите тесто средње густине, покријте га крпом и оставите сат времена да одстоји. Добро загрејте рерну па искључите. Ставите у загрејану рерну тесто да се згусне. Након четири сата извадите тесто, додајте у 250 мл кључале воде, добро промешајте и оставите 24 сата да одстоји.

После три дана може да се пије!
Додајте у тесто чашу сувог грожђа и пет литара вруће воде. Добро промешајте па сачекајте да одстоји осам сати. Када почиње процес ферментације, процедите квас па оставите још 24 сата да одстоји. Након тога додајте у квас две чаше меда, добро промешајте па сачекајте још 5-6 сати. Преспите у стаклене боце, добро затворите и ставите на хладно место. Након три дана можете конзумирати напитак.

Легенда о снази
Овај напитак је био познат још у Древном Вавилону и Египту. Постоји легенда да су у овом напитку црпили снагу и војници хунског владара Атиле. Али ни у једној земљи квас није био толико популаран као у Русији. Постоји мноштво рецепата, хоспитални квас који је био намењен за рањенике, па чак и прави царски квас из архиве дворског кувара императора.

Шта је квас?
Квас је хладно пиће добијено ферментацијом млевене ражи или јечма

Прочитајте још:  Шкрипе врата, смрде вам ципеле, покварио вам се рајсфершлус? Решење је ту - узмите САПУН



Магазин Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *