Коронаверци у великом руском манастиру Валааму и опомене Божије

0

У Валааму нису регистровани случајеви оболелих од коронавируса, рекао је за РИА „Новости“ игуман ставропигијалног мушког Валаамског Спасовско-Преображењског манастира епископ Панкратиј.
„За време епидемије на острву није било случајева заражених корона вирусом“, – рекао је он.

По његовим речима, одмах након што је почела епидемија – 17. марта – у Валааму је забрањен улаз за поклонике, туристе и раднике, а за придошле је уведен карантин. “Острво је попут океанског брода. Ако болесна особа дође овде, сви се брзо заразимо. А међу монасима има пуно људи из “ризичне групе”: старији људи, са хроничним обољењима”, објаснио је игуман.




Сада сви који дођу у манастир, осим поклоника и туриста, такође морају бити у карантину, нагласио је владика. “Радници, волонтери, радници манастира, братија – одлазе у самоизолацију 10-15 дана, и одмах пролазе тестове на коронавирус и тек након тога им је дозвољено да комуницирају са житељима манастира“, – рекао је владика.

Раније је владика Панкратије известио да поклоници још увек не могу да присуствују богослужењима, да се исповедају и причешћују, као и да приступају и целивају мошти и иконе. По његовим речима, поклоници могу да посете манастир у једнодневној тури у организованим групама. У четвртак је за поклонике у обитељи отворен главни храм манастира.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Издаја вере и владавина коронавераца у Валааму је само наставак издаје која се у фебруару 2019. године пројавила кроз заједничку молитву валаамског игумана са македонским расколницима, о чему смо извештавали читаоце “Борбе за веру” (овде:). Наше писање о том случају наишло на снажан одјек у Русији.

Прочитајте још:  Домаћи проваксери хистеришу по нету – поразбољевали се а уредно вакцинисани

5. фебруара 2019., на свом Јутјуб каналу, валаамска служба за информисање поставила је документарни филм „Валаам-Македонија: Сусрети на путевима Господњим“, снимљен од стране Кемеровске информативне агенције “Пут до храма” уз благослов митрополита кемеровског и прокопевског Аристарха.




https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=lVtkrJn2n2w

Идеја о прављењу овог филма, по признању самих аутора, зачета је “након посете Валаамском манастиру”, где је филмска екипа “упознала чудесну особу – оца Методија, пореклом Македонца, који је дошао у Русију да постане монах”.

Више о томе овде: http://borbazaveru.info/content/view/11449/105/.

Бог је још 2016. године послао опомену братству Валаама. У недељу ујутро, на први дан Васкрса, у манастиру је избио пожар. У „Зимској гостионици“ Валаама 1. маја избио је велики пожар, којом приликом је дошло до делимичног урушавања крова на површини од 300 квадратних метара. Пожар је локализован око 15 часова, уз помоћ хеликоптера Ка-32 Министарства за ванредне ситуације Русије, који је на ватрену стихију изручио 33 тона воде у 11 налета. Спасиоци су евакуисали 70 људи. Повређених није било.

Али, уместо да се кају, по речима Светог Апостола Павла “…зли људи и варалице напредоваће на горе, варајући и варајући се” (2. Тим. 2,14).



Борва за веру

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *