Русија није завршила клиничка тестирања вакцине, већ само прву фазу на 38 испитаника

1
(Фото: ЕПА)

Велики број медија у Србији пренео је вест из Русије да је ова земља завршила клиничка тестирања вакцине против коронавируса, и да се од августа очекује њена масовна производња. Истина је, међутим, да ова руска вакцина није још увек прошла кроз све фазе тестирања, већ само прву фазу у којој је испитивана на узорку од свега 38 волонтера. Да би једна вакцина била одобрена за употребу, неопходно је да прође три фазе клиничких испитивања и да буде тестирана на хиљадама људи како би се дефинитивно утврдило да је ефикасна и безбедна.Руску вакцину која је дошла у центар пажње и домаћих медија, развија руски Институт за епидемиологију и микробиологију „Гамалеј“. Вакцина је добила дозволу за клиничка тестирања (тестирања на људима) 16. јуна ове године.

Од тада је, према саопштењу руског Министарства одбране, вакцину добило 38 волонтера – прва група од 18 волонтера је примила вакцину 18. јуна, а потом још 20 волонтера 23. јуна.
Пошто су испитаници добро реаговали на вакцину – развили су антитела на вирус и прошли без нус-појава – прва група волонтера је пуштена кући 15. јула, а друга група би требало да буде отпуштена 20. јула.

Kако је Раскрикавање јуче већ писало – прва фаза клиничког испитивања вакцина подразумева тестирање на малом броју људи (ради се о десетинама). Уколико то прође успешно, улази се у другу фазу када се вакцина даје стотинама, а у трећој фази и хиљадама људи. Тек након тога вакцина постаје кандидат за одобравање и може да се даје широј популацији, јер је утврђено да је ефикасна и безбедна.

Међутим, лажна вест да је Русија завршила цело клиничко тестирање, потекла је од самих Руса. Сеченов универзитет, где су испитаници примали ову вакцину, објавио је 13. јула саопштење под насловом „Завршено прво руско клиничко испитивање вакцине против коронавируса на Универзитету Сеченов“.

У саопштењу се, међутим, наводи потпуно другачије од онога што се тврди у наслову – пише да је реч о испитивању спроведеном на 38 волонтера (што имплицира да се ради о фази 1), и да се показало безбедним за њих „што је кључни резултат клиничке студије“. Ипак, јасно наводе да овим није све завршено.

„Међутим, учесници ће бити под надзором пола године како би се пратило да ли ће имати неке здравствене проблеме због вакцинације. Након што је доказано да је вакцина безбедна, Гамалеј институт који је развија требало би да одлучи како ће бити настављене следеће фазе клиничког испитивања“, наводи овај Универзитет и додаје да очекују наставак испитивања вакцине и прелазак на следеће фазе.
Иако је из текста саопштења, као и малог броја испитаних, јасно да је окончана само прва фаза, а не и целокупно клиничко испитивање, као и да се ради о лоше написаном наслову, руски медији – на првом месту државна РИА Новости – објавили су управо тако насловљене текстове.

Данас је, иначе, и руско Министарство здравља саопштило да се испитивање вакцине наставља, као и да је ово „први корак у испитивању“.

У Србију је ова манипулативна вест доспела преко српске редакције Спутњика, одакле су је пренели и неки други медији. Тек у данашњем тексту Спутњик прецизира да се ради о првој фази.

Исту вест је пренео и Недељник, који се позива на магазин Форбс. Овај магазин, међутим, не наводи да је завршено клиничко испитивање, већ да је завршена рана фаза тестирања на људима („еарлy пхасе хуман триалс“). Ипак, руска редакција Форбса, пренела је нетачну вест позивајући се на РИА новости.

Занимљиво је да је руска РИА новости 12. јула објавила ову вест нетачног наслова – да је клиничко тестирање завршено – да би сутрадан (13. јула) објавили изјаву директора Института „Гамалеј“ Александра Гунзбурга који потврђује да је завршена само прва фаза.
„До средине августа ће бити у потпуности завршена друга фаза испитивања“, наводи он у тексту РИА у коме се додаје и да ће можда средином августа мале количине вакцине бити даване и грађанима, што ће у ствари бити, како се наводи, финална фаза 3.

Најзад, у тексту од данас (16. јул) објавили су и изјаву директора руског Фонда за директне инвестиције Kирила Дмитријева, који је такође навео да ће друга фаза испитивања бити готова до 3. августа, када следи трећа фаза.

„Планирамо да спроведемо трећу фазу не само у Русији већ и на Блиском истоку и у другим земљама“, наводи Дмитријев за РИА Новости.

Дмитријев је данас за Ројтерс најавио да ће фаза три бити спровођена у августу у Русији, а у другим земљама у септембру, као и да очекује да до краја године произведу укупно 200 милиона доза вакцина, како за сопствене потребе тако и за иностранство.
„Верујемо да ћемо ове године да произведемо око 30 милиона доза (за домаће тржиште), и да завршимо вакцинацију следеће године“, рекао је он.

На питања Раскрикавања о томе зашто је првобитно пуштена вест са обмањујућим насловом, одговори нису стигли ни од Универзитета Сеченов, нити од РИА новости.

Да поменута вакцина није одобрена и да није прошла све три фазе, доказују и подаци СЗО, са којим руски истраживачи сарађују. Вакцина о којој је овде реч налази се на њиховом списку од 23 вакцине које су у клиничким испитивањима широм света, али, како се наводи у последњим подацима од 15. јула, она је и даље званично у првој фази тестирања.

Само три вакцине су тренутно у трећој фази када се дају хиљадама људи укључујучи и плацебо групе, а ова фаза дефинитивно треба да утврди да ли је вакцина безбедна и ефикасна. Једну од те три развија кинеска компанија Синовац, другу тим са Оксфорда са компанијом АстраЗенеца, а трећу америчка компанија Модерна и Национални институт за алергије и заразне болести.

Марија Вучић / Раскринкавање1 Коментар

 1. Није важно одакле је вакцина, него чија „памет“ је иза ње стоји.
  Вирус је пројектован и склепан да буде убитачнији него је испао, али ћорак слабији је од природних, зато су се цио медији и политичарчићи дигли лармом да подупру акцију циркус звани „корона“.
  Џабе, смртност у трећину мања од сезонских грипова.
  Е сада поплашеним тупаџијама треба увалити „мелем“ вакцину, а фирме које их склепавају све у поседу истих цио банкстера као и измишљача грипова.
  То што је „мелем“ из Кине, УСА, ГБ…ништа суштински не значи, пројектована је да човеку сјебе имунитет и прималац пре или касније закачи неку болешћугу и сву уштеђевину потроши на лечење пре него цркне. ( Паре иду истим газдама )
  Ко стоји иза највећих поседника штампаног новца?
  Неорганска не људска свест која нема телесност али има разум којим рукује идијотима који за рад доминације људским родом су чедоморци, дечије крвопије, уништитељи свога људског рода по налогу неорганске свести која тамани људе преко корумпираних тих идијота као ми непознате бубе у кухињи.
  Како то можемо знати?
  Просто, врана врани не кљуца јаја, не једе птиће и не избацује их из гнезда, без обзира колико врана има у јату.
  Шта то значи?
  Да су неки људи за рад обећања о непостојећим вредностима страних свести ГЛУПЉИ од врана и осталих животиња.
  Те неорганске свести им не омогућавају ништа корисно за њих.
  Како то да знамо?
  Просто, нека од банкстерских мрцина променула је 6 срца, ко зна колико хектолитара дечије крви, побила за за рачун своје смежурсне размажене гузице ко зна колико тесли, ђоковића … А није морончина пребацила стоту, А сваки скроман човек као на примр неки јога, чобан са шаком скромне хране на дан може да прбаци стоту лако и без конзилијума лекара и хирурга који га требају пратити и у клозет.
  Тим пре што људи без франкештајн захват на свом телу имају далеко свеобухватније опажање божијег света
  који га окружује без ометајући примеса непостојеће важности
  које неизбежно прати зеленашке насилничке
  подводачке кретене.

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.