У ОВОЈ ЦРКВИ СЕ НАЛАЗЕ ТАЈНА ВРАТА КОЈА СЕ ОТВАРАЈУ СУДЊЕГ ДАНА: Верује се да ју је Бог спустио ланцима на земљу! (ВИДЕО)

0
Аја Софија (Фото: Јутјуб)

Хиљаду година је Света Софија била највећа црква на свету, а до данас је остала најлепша. Када је изграђена веровало се да је сам Бог спустио ланцима на земљу.

Највећу туристичку атракцију на територији Турске, Свету Софију, годишње посети три милиона туриста. Турска држава наплаћује улазницу од око 15 евра, чиме ова црква финансира добар део буџета за турске културне институције. Уколико је Таип Ердоган, председник Турске, претвори у џамију више неће моћи да наплаћује улазнице.

Антемије и Исидор, најбоље архитекте 5. века ангажовао је Јустинијан са задатком да изграде највелелепнију цркву на земљи. Успели су у томе и, после само пет година, 537. године је свечано отворена, а људи су посматрали отворених устију унутрашњост. Наиме, огромну куполу држе четири лука и одаје утисак као да – лебди. Томе је доприносило и 6.000 светиљки чија се светлост одбијала о златни мозаик фрески!
Мрамор за стубове стизао је из најбољих каменолома царства. Са леве стране улаза налази се „Стуб суза“ у којем се налази посебна рупа довољна да се у њу стави палац, а онај ко направи цео круг, веровало се, имаће среће.

Када је завршена градња цар Јустинијан је викнуо: „Соломоне, надмашио сам те!“ Народ је, због брзе градње и чињенице да је на њој радило „само“ 10.000 радника (што никада није надмашено) веровао да је грађевину на земљу спустио Бог.

Црква је била сведок драматичних догађаја у историји, а сви који су се о њу огрешили нису добро прошли. Управо је у овој цркви Свете мудрости патријарх Михаило Керуларије добио папску анатему после које је уследио Велики раскол. Први су је оскрнавили управо Латини 1204. године, који су похарали 15 метара висок иконостас, увели су у олтар козе и претворили је у католичку цркву. После овог чина однос између православне и католичке цркве више никада није поправљен.
Мехмед Други је 29. маја 1453. године урадио исту ствар – цркву Свете Мудрости претворио је у џамију и фреске је прекречио како би зидове „украсио“ арабескама. Годинама су се испод малтера појављивали ликови светаца који су „узнемиравали“ муслимане и црква је изнова и изнова кречена.

Пупак света
У мраморном поду цркве може се видети квадрат за који се верује да представља „пупак света“.

Тајна врата
Пошто тело последњег цара Константина Драгаша никада није пронађено, народ је веровао да су се у Светој Софији отворила врата кроз која је прошао и сакрио се. Верује се да ће се Судњег дана та врата поново отворити.

Кемал Ататурк је 1935. године донео одлуку да Света Софија постане музеј и отпочне рестаурација фресака. Црква је под заштитом УНЕСКО.Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.