КИНЕСКА АМБАСАДА: Завршавамо вакцину, помоћи ћемо и Србији!

1

(Фото: Depositphotos)

Кина је челични пријатељ Србије и ми ћемо наставити да будемо уз Србију и пружамо сваку помоћ и подршку у борби против коронавируса. Кинеске компаније и институти интензивно раде на развоју вакцине и када она буде готова, постаће глобално јавно добро и доступна свима, рекли су јуче у амбасади Народне Републике Кине за домаће медије, а поводом вести да би у Србију до краја године могла да стигне вакцина против ковида-19.

Председник Србије Александар Вучић рекао је прекјуче да би ускоро са ‘једном земљом’ требало да буде потписан и протокол о сарадњи за набавку вакцина, а да би наша земља могла да буде једна од 30 којима ће првима бити доступно цепиво.

Вакцина за војнике
Иако се развојем вакцине против опасног вируса баве све светске и европске силе (види оквир), према свим расположивим подацима, вакцина из Кине једина је до сада одобрена за лимитирану употребу, и то на војницима. Из амбасаде Кине јуче нису желели ни да потврде ни да демантују да ће Србија набавити баш њихову вакцину, али су поручили да су отворени за међународну сарадњу, а да су кинеске компаније и институти у току интензивног истраживања и развоја вакцине против коронавируса.




– Кина је челични пријатељ Србије и ми ћемо наставити да будемо уз Србију и да међусобно пружамо помоћ и подршку у борби против коронавируса и пандемије. То је наша доследна жеља и сарадња ће се наставити у свим могућим областима – рекли у у кинеској амбасади за Информер.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Зоран Дробњак: Ходајућа афера и најдуговечнији директор у Србији!

Како наглашавају стручњаци, нема никакве сумње да је Србија високо на листи приоритета Народне Републике Кине, чему посебно доприносе најбољи могући лични односи председника Си Ђинпинга са српским колегом Александром Вучићем. У прилог томе сведочи и писмо које је премијер Кине Ли Кећијанг јуче упутио Ани Брнабић, а у коме се каже да је Кина спремна да ‘продубљује размену искустава и сарадњу на пољу медицине и јавног здравља са српским пријатељима’.

‘Србија и Кина се суочавају са заједничким изазовом људског друштва, пандемијом вируса ковид-19, у чијем превазилажењу наше две земље сарађују и узајамно се помажу, што исказује висок ниво односа и даље продубљује пријатељство наша два народа’, наводи се у писму кинеског премијера.




Претходно је премијерка Брнабић, говорећи о набавци вакцине, навела да наша држава разговара са свима за које се зна да се баве истраживањима у овој области.

Напредни у медицини
Инфектолог др Жарко Ранковић истиче да је најлогичније да у Србију прво стигне кинеска вакцина.

– Кинези су први идентификовали вирус и кренули у поступак прављења вакцине. То је једна од најмоћнијих земаља, најнапреднија на подручју медицине. Знам да силне земље и научно истраживачки центри раде на производњи цепива јер се тиме спасавају и животи и привреда – наглашава Ранковић.



Информер

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *