Сателитска мерења показала судбину Африке: Рађа се нови океан на месту раседа

0
NBCNews

Нова сателитска мерења нуде драгоцене податке за проучавање тектонског раседа на једном од геолошки најнеобичнијих места на планети, пише америчка ТВ НБЦ на свом сајту.

На том месту, које је и једно од најврелијих места на Земљи – дуж сушног подручја Афар, у Источној Африци, могуц́е је стојати тачно на месту где се, дубоко под земљом, континент управо раздваја.

То потпуно пусто пространство налази се изнад споја три огромне, тектонске плоче које се врло споро „љуште“ једна с друге. То је сложен геолошки процес за који научници кажу да ц́е кроз бар неколико милиона година сасвим поцепати Африку надвоје и створити нови океански басен.

За сада је најочитији доказ нова пукотина, дугачка 56 километара у Етиопској пустињи.

Тектонску судбину афричког континента научници проучавају вец́ неколико деценија, а нова сателитска мерења помажу им да боље прате и разумеју промене.

„Ово је једино место на Земљи где може да се проучи како континентални расед постаје океански“, рекао је Kристофер Мур, са Универзитета у Лидсу, у Великој Британији, који ради на томе.
Сматра се да ц́е настанак новог океана у Африци трајати најмање пет до 10 милиона година. Научницима је то посебно занимљиво јер се дешава у Афару – на граници Нубијске, Сомалијске и Арапске плоче, пошто тај простор има јединствене геолошке особености.

Земљину кору чини десетак великих тектонских, каменитих плоча које се непрестано сударају, пењу се једна на другу, подвлаче се или се удаљавају.

Последњих 30 милиона година Арабијска плоча се удаљава од Африке, чиме су настали Црвено море и Аденски залив. Сомалијска плоча у источној Африци такође се удаљава од Нубијске плоче дуж долине Источне Африке, која се протеже кроз Етиопију и Kенију.

Још се не зна много, укључујуц́и и због чега се распада афрички континент. Неки сматрају да би узрок могло бити масивно кретање прегрејаних растопљених стена – магме, која се испод Источне Африке уздиже из Земљиног плашта.

Последњих година ГПС инструменти који се ослањају на мерење са сателита, пеобразили су то истраживање, омогуц́ивши научницима да прецизно, у милиметрима, мере кретање тла, рекао је геофизичар Kен МекДдоналд, професор Kалифорнијског универзитета у Санта Барбари.
Уз то се та појава прати сталним теренским истраживањем на месту где се дешава, у региону Афар који се назива „Дантеовим паклом“ – рекла је Синтија Ебингер, геофизичарка Универзитета у Њу Орлеансу, која тамо често ради: „Најтоплији и даље насељен град на Земљиној површини је управо у Афару, где је температура често изнад 55 степени Целзијуса дању, а ноц́у се ‘охлади’ до 35 степени“.

Нека од њених истраживања на терену су, наводи НБЦ, усредсређена на џиновску пукотину од 56 километара која се у Етиопској пустињи отворила 2005. године. Тај силовити расед који је настао за само неколико дана, еквивалентан је стотинама година уобичајеног кретања тектонских плоча.

Од тада, читавих 15 година, Ебингер изучава шта покрец́е ту екстремну појаву. Њено истраживање указује да раздвајање плоча није увек глатко и једнолично, већ има и јаких трзаја.
Ебингер сматра да би растући притисак магме која се уздиже из утробе Земље, могао покренути експлозивне појаве виђене у региону Афара што је упоредила пуцањем препумпаног балона.

Временом ц́е се сада јединствен афрички континент поделити и настаће нов океан тако што ће Аденски залив и Црвено море преплавити регион Афара и читаву низију Источне Африке чији ће један део остати сув и постати нов, мали континент, очекује МекДдоналд.

Три плоче се раздвајају различитим брзинама: Арабијска плоча одмиче се од Африке брзином од око 2,5 сантиметра годишње, док се две афричке плоче одвајају упола спорије, рекао је он.

Иако је то врло споро, истраживачи кажу да су ипак јасни знаци да се то дешава јер, како се плоче „љуште“ једна с друге, региструју и да материјал из дубоке унутрашњости Земље иде ка површини, формирајући обод будућег океана, пренела је ТВ НБЦ.Бета

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.