Ахмети позван у специјални суд у Хагу да сведочи као оснивач УЧК

0
УЧК (Фото: Getty images/ Kael Alford/ stringer)

Лидер највеће албанске партије у Северној Македонији ДУИ Али Ахмети објавио је да је добио позив да се јави у Специјани суд у Хагу и да ће отићи да сведочи као један од оснивача УЧК.

„Специјално тужилаштво на Kосову ме позвало да сведочим као један од оснивача ОВK и члан Генерералштаба. Без двоумљења сам прихватио позив и остварио са конструктиван контакт и сарадњу са званичницима у Хагу“, написао је Ахмети на Фејсбуку.

Kако је истакао лидер ДУИ, владавина права и постизање стварне неселективне правде, локалне и међународне, су његов стални циљ и обавеза.
„Одувек сам се залагао за неселективну правду и стојим на располагању правосудним органима као сведок ослободилачког рата албанског народа против геноцида српског режима (Слободана) Милошевића“, навео је Ахмети.

Прошле седмице у Суд у Хагу био је позван ратни злочинац Хашим Тачи, који је три дана давао изјаву о улози у рату на Kосову и Метохији, али за сада нема информација да ли позив Ахметију има везе са тим случајем.

Специјално тужилаштво је објавило да је реч о оптужници од десет тачака, у коме се Хашим Тачи, Kадри Весељи и други терете „за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиство, присилно нестајање лица, прогон и мучење“.

У саопштењу се наводи да осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава особа „чији је идентитет познат, а међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници“.

Бета / ВасељенскаПостави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.